Lékaři zachytili první případ eboly v USA, rozšíření nákazy se neobávají

Američtí lékaři zachytili vůbec poprvé případ onemocnění krvácivou horečkou ebola přímo ve Spojených státech. Nakažený muž se léčí v nemocnici v Texasu, do Spojených států přiletěl z Libérie před deseti dny. Americké úřady ujišťují, že jsou na výskyt nemoci připravené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel Centra pro kontrolu a prevenci nemocí Thomas Frieden.

Ředitel Centra pro kontrolu a prevenci nemocí Thomas Frieden. | Zdroj: Reuters

„Neobávám se, že bychom nemoc ve Spojených státech nezastavili. Dokud se ale nákaza bude v Africe šířit, musíme být v pohotovosti,“ uvedl ředitel Centra pro kontrolu a prevenci nemocí Thomas Frieden.

Jak potvrdil, nemocný muž, jehož jméno úřady nezveřejnily, je na izolační jednotce nemocnice v Dallasu. Zdravotníci s rodinou konzultují možnost experimentální léčby.

Podle expertů je prakticky nulová šance, že by muž nakazil kohokoli z cestujících. Příznaky se u něj projevily až čtyři dny po příletu, do té doby nemoc není nakažlivá. Lékaři nicméně monitorují pacientovy příbuzné, kteří s ním poté byli v přímém kontaktu.

"Je jistě možné, že u někoho, kdo byl v kontaktu s touto osobou, se může v příštích týdnech objevit ebola. Nepochybuji ale o tom, že zabráníme jejímu šíření po Spojených státech," ujistil Thomas Frieden.

Nemoci ve třech nejpostiženějších zemích - Guineji, Sieře Leone a Libérii - podlehlo víc než 3000 lidí. USA již dříve evakuovaly do vlasti tři své občany, kteří se během nynější epidemie eboly nakazili v západní Africe a začali se tam léčit.

Ebola | Foto: Český rozhlas

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme