Louisiana sčítá následky tisícileté vody. Nejméně 13 lidí zemřelo

Záplavy v Louisianě jsou podle amerických úřadů nejhorší přírodní katastrofou od hurikánu Katrina před 11 lety. Meteorologové mluví dokonce o tisícileté vodě. O život už přišlo nejméně 13 lidí. Podle nejnovějších odhadů poškodily povodně na 40 tisíc domů. Zhruba 10 tisíc lidí zůstává v provizorních ubytovnách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záplavy v americkém státě Louisiana si vyžádaly už nejméně 13 obětí

Záplavy v americkém státě Louisiana si vyžádaly už nejméně 13 obětí | Zdroj: Reuters

Voda ve většině částí Louisiany začíná pomalu opadat, ale skutečný rozsah škod teprve vychází najevo.

„Nikdo to nečekal. Tolik vody jsme tu nikdy neměli. Zasáhlo to i spoustu lidí, kteří nikdy zaplaveni nebyli a mysleli si, že jsou v suchu. Hodně z nich nebude mít pojištění,“ shrnul situaci jeden z obyvatel zaplaveného města Baton Rouge.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v zaplavené Louisianě hovořila spolupracovnice ČRo Julie Urbišová

Jeho slova potvrzují i úřady, které odhadují, že pojištění proti povodním má asi jen čtvrtina postižených. Jak velké škody voda napáchala, se úřady ještě nepokusily odhadnout. Jako oběti živelní katastrofy se přihlásilo už 70 tisíc lidí. Umožní jim to čerpat základní prostředky z nouzových fondů. Dalších 9 tisíc lidí se už obrátilo na pojišťovny.

Pod vodou je stále velká část hlavního města Baton Rouge. Zřejmě nejhůř je na tom Denham Springs, kde je podle starosty pod vodou 90 procent domů. V provizorních ubytovnách zůstává asi 10 tisíc lidí, kteří nemají kam jít. Další pak zůstávají u příbuzných a známých v jiných částech země.

Déšť, při kterém na některých místech spadlo během 48 hodin až 60 centimetrů vody, trvá už pět dní a má dále pokračovat. Meteorologové upozorňují na nebezpečí dalších záplav, které může způsobit voda přitékající z oblastí výš proti proudu řek.

Záplavy v Louisianě poškodily 40 tisíc domů | Foto: Reuters

Okolí Baton Rouge postihly mírné záplavy už letos na jaře. Přesto nejde o vyloženě záplavovou oblast. Do hlavního města většinou naopak směřují evakuační plány z jiných oblastí Louisiany.

Dosud nejničivější katastrofu zažila Louisiana v roce 2005. Hurikán Katrina u New Orleansu protrhl ochranné hráze a město zaplavila voda z oceánu i z blízkého jezera. Odstraňování škod stálo 25 miliard dolarů a škody překročily 100 miliard dolarů. Kongres proto ustanovil speciální fond pro katastrofy, ve kterém je nyní okolo 2 miliard dolarů. Lidé postižení katastrofou z něj mohou zažádat až o 33 tisíc dolarů.

Záplavy v americké Louisianě poškodily 40 tisíc domů | Foto: Reuters

ČRo, Ondřej Himmer, Julie Urbišová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme