Místo úsměvu baseballová pálka. Zlí klauni děsí na obou stranách Atlantiku

Klaun. To slovo by mělo lidem vykouzlit na tváři široký úsměv při představě postavičky, která šmajdá v příliš velkých botách, s očima vytřeštěnýma permanentním údivem a grimasami zvýrazněnými namalovaným širokým úsměvem - nebo naopak svěšenými koutky úst. Ovšem stejně jako postavy zlobivých, zlověstných i vysloveně zlých klaunů pronikly do populární kultury, tak se pravidelně zlí klauni objevují i v ulicích měst - a zdá se, že období před Halloweenem je obzvlášť přitahuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozbrojení "klauni" děsí v ulicích USA i Velké Británie

Ozbrojení "klauni" děsí v ulicích USA i Velké Británie | Foto: Fotobanka Profimedia

Kolem klaunů strašících obyvatele kousky sahajícími od děsivých kanadských žertů až po ohrožování baseballovou pálkou či mačetou, pak propuká hysterie, kterou vydatně přiživují sociální sítě schopné bleskovou rychlostí rozšířit každou zprávu - skutečnou i smyšlenou.

Letošní vlna zlých klauniád podle dostupných informací začala ve městě Green Bay v americkém státě Wisconsin. Prvního srpna tam svědci viděli klauna, jak si vykračuje ulicemi s černými balónky. Během srpna se klaun v Greenvillu v Jižní Karolíně pokusil nalákat děti do lesa. Totéž se o několik dní později opakovalo ve městě Winston-Salem v Severní Karolíně.

Klauni pronásledující i pronásledovaní

Šestého září ohlásil místní deník ve městě Greensboro, které leží jen kousek od Winston-Salemu, že jeden z místních obyvatel pronásledoval s mačetou "osobu v děsivé klaunské masce, červené kudrnaté paruce, žluté puntíkované košili, modrých klaunských kalhotách a klaunských botách".

A pak se věci začaly rychle množit a šířit. V alabamském Flomatonu museli uzavřít školu po výhrůžkách od klauna, které se objevily online. Středoškolák z města Athens v Georgii by zatčen, protože do školy donesl nůž, aby se před klauny mohl bránit. Gang klaunů vyloupil restauraci rychlého občerstvení ve Phoenixu.

Do října se klaunská hysterie rozšířila do dalších zemí; zlí klauni byli spatřeni v kanadském Edmontonu, australském Melbourne či britském Sheffieldu. Na twitteru se mezi nejpoužívanější zařadily tagy #IfISeeAClown (pokud uvidím klauna) a #ClownSightings (spatření klauna).

Zklidněte histerii, vybízí autor hororů

K fenoménu se vyjádřil i spisovatel Stephen King, jehož román To z roku 1986 líčí příběh fiktivního města v Maine, jež terorizuje nadpřirozená bytost, která na sebe vzala podobu klauna Pennywise. „Lidi, je na čase tuhle klaunskou hysterii zklidnit," napsal King na Twitteru. „Většina klaunů jsou dobří chlapíci, co baví děti i dospělé."

Příští rok má jít do kin filmová adaptace Kingovy knihy, ale studio popřelo, že by s nárůstem počtu zlých klaunů mělo něco společného. A zatímco zprávy o každém dalším spatřeném klaunovi znamenají více starostí pro policii i rodiče, internetové obchody s kostýmy si mnou ruce.

Podle průzkumu provedeného mezi několika online prodejci zájem o klaunské kostýmy roste. Podle manažerky online obchodu HalloweenCostumes.com se letos prodává asi o 40 procent víc klaunů než loni a prodejce HalloweenExpress.com hlásí trojnásobně vyšší počet prodaných klaunských masek. Podle jejich údajů je letos osm z deseti nejprodávanějších masek zlý nebo děsivý klaun, zatímco loni se jich do první desítky dostalo jen pět.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme