Modlitby nestačí, řekl Obama v reakci na střelbu v Oregonu. Opět volá po úpravě zákona o držení zbraní

Spojené státy musí podle Baracka Obamy zpřísnit zákony o držení zbraní. Šéf Bílého domu to znovu připomněl v souvislosti s dalším útokem střelce. Na oregonské vyšší odborné škole zemřelo 10 lidí, včetně útočníka. Dalších zhruba sedm je zraněných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama vystoupil v reakci na střelbu v oregonské škole

Americký prezident Barack Obama vystoupil v reakci na střelbu v oregonské škole | Zdroj: Reuters

Obama při svém projevu v reakci na útok na oregonské škole neskrýval rozčilení. Podobné případy označil za rutinu.

„Po každé takové střelbě říkám, že modlitby a prosby nestačí. Neměli bychom cítit jen smutek, ale také zlost,“ uvedl. Podle Obamy je každý, kdo něco takového spáchá, duševně nemocný.

„Takoví lidé jsou všude na světě. My jsme ale jediný vyspělý stát, který tohle zažívá každých pár měsíců. Někdo, kdo chce ubližovat, přece nemůže mít tak snadný přístup ke zbraním,“ prohlásil s tím, že legislativa by se měla změnit.

„Jiné země byly schopné zareagovat třeba jen na jediný takový případ střelby změnou zákona. A ta pak podobná neštěstí téměř vymýtila. Jsou to nám blízké státy, naši spojenci. My máme Kongres, který nám neumožní ani získat potřebná data nutná k regulaci zbraní,“ kritizoval Obama.

Mladík vtrhl na školu v Oregonu a postřílel 9 lidí, sám zemřel při přestřelce s policií

Číst článek

Americká policie mezitím dál pátrá po motivu střelce z vyšší odborné školy v Oregonu. Ten zabil devět lidí a následně sám zemřel při přestřelce s policií. Vyšetřovatelé už znají jeho totožnost.

Marie Machytková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme