Muž obžalovaný z útoku na bostonský maraton stanul poprvé před soudem

Výběrem porotců začal v americkém Bostonu soud s mladíkem, který je podezřelý z útoku na tamní maraton. K němu došlo 15. dubna 2013. Džochar Carnajev je obviněný z 30 trestných činů, za 17 z nich mu hrozí doživotí nebo trest smrti. Jednání soudu provázejí přísná bezpečnostní opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Bostonu začal soud s Džocharem Carnajevem, obviněným z útoku na tamní maraton

V Bostonu začal soud s Džocharem Carnajevem, obviněným z útoku na tamní maraton | Foto: Lenka Kabrhelová | Zdroj: Český rozhlas

Carnajev čelí mimo jiné obvinění z použití zbraně hromadného ničení, spiknutí, terorismu, únosu nebo zabití policisty.

Obhájci tvrdí, že proces nebude spravedlivý kvůli možné podjatosti porotců, tragédie se totiž více či méně dotkla téměř všech obyvatel Bostonu. Žádali proto o přeložení místa i času procesu, soudce George O'Toole jim ale nevyhověl. Věří totiž, že se podaří najít skutečně nezaujaté porotce.

Soud podle předpokladů potrvá týdny, možná měsíce. Jen výběr 12 porotců a šesti náhradníků zabere podle odhadů čtyři až šest týdnů, kandidátů je totiž více než 1200. Postupně musí všichni vyplnit dotazník a zároveň je jim představen Džochar Carnajev, který je v soudní síni přítomen.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Bostonu začal soud s Džocharem Carnajevem, obviněným z útoku na tamní maraton. Podrobnosti zjišťovala zpravodajka Lenka Kabrhelová

Samotný proces začne přibližně začátkem února a bude mít dvě fáze – nejdříve soud rozhodne o vině a nevině Džochara Carnajeva a teprve potom o výši trestu.

Při útoku v cíli bostonského maratonu zemřeli tři lidé a dalších více než 260 utrpělo zranění, mnoho z nich přišlo o končetiny.

„Určitě půjdu na jeho první stání před soudem, budeme spolu ve stejné místnosti. Chci ho slyšet, chci to pochopit. Bylo mu 19, tak co se s ním stalo? Je to divný pocit, který mám, není to nenávist, je to spíš něco jako údiv,“ uvedla Kaitlynn Catesová, která měla po útoku poraněnou nohu.

Džochar Carnajev se podle obhajoby zločinů dopustil se svým bratrem Tamerlanem, společně prý umístili podomácku vyrobené bomby k cílové rovince maratonu.

Mladík pochází z jihoruského Čečenska, do Spojených států se dostal, když mu bylo osm let. A vinu odmítá. Očekává se, že ho obhajoba vylíčí jako oběť dominantního staršího bratra Tamerlana. Ten zemřel při střetu s policií, Džochara dopadli o několik hodin později.

V Bostonu začal soud s Džocharem Carnajevem, obviněným z útoku na tamní maraton | Foto: Lenka Kabrhelová

Vladimír Kroc, Lenka Kabrhelová, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme