Na českou čtvrť v americké Iowě se ženou povodně. Radnice doporučila opustit domovy

Českou čtvrť ve městě Cedar Rapids v americkém státě Iowa znovu ohrožují záplavy. Téměř všechny podniky jsou tam zavřené a záchranáři i místní budují protipovodňová opatření. Za čtvrtí, zvanou podle původních obyvatel Czech Village, dělníci vyhloubili nádrž na zachycování vody. Radnice lidem doporučila, aby čtvrť opustili. Velká voda z rozbouřené řeky Cedar River se v oblasti očekává v pondělí ráno místního času.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voda jde přes protipovodňové zábrany v Ústí nad Labem

Voda jde přes protipovodňové zábrany v Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

„Všichni jsme naprosto zničeni z toho, co se děje. Někteří z nás tím prošli už v roce 2008, kdy přišli o hodně. Tentokrát máme alespoň šanci vynést věci a nenechat je všechny na místě jako posledně," řekla televizi KCRG prodavačka starožitností Diane Drahosová s odkazem na ničivé povodně před osmi lety.

Drahosová tehdy ztratila dům. Nikdo podle ní nečekal, že povodně přijdou znovu a tak brzy.

V Czech Village pomáhá stavět protipovodňové zábrany mnoho dobrovolníků. „Pamatuji si, když záplavy přišly posledně," řekl listu The Gazette jeden z dobrovolníků Chad Stelken. „Nechci být zase svědkem toho, jak se lidé budou potýkat s následky," dodal.

Povodně v Severní Koreji ‚smetly celé vesnice'. Z domovů muselo odejít 100 tisíc lidí

Číst článek

Česká tradice je v asi stotřicetitisícovém Cedar Rapids bohatá. Koncem 19. století byl každý třetí obyvatel města Čech. Dnes toto zastoupení kleslo pod deset procent a zdaleka ne všichni potomci přistěhovalců mluví jazykem svých předků.

V Cedar Rapids je také české a slovenské muzeum a knihovna. I je v roce 2008 vážně poškodila velká voda. Vedení těchto institucí v sobotu uvedlo, že po tehdejších záplavách přijalo protipovodňová opatření, která by měla zabránit nejhorším škodám. Proto už je tam i v neděli preventivně zavřeno.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme