Na Kubu přiletí po padesáti letech komerční spoj z USA. A po něm 400 letů týdně

Z ranveje na floridském letišti se ve středu odpoledne poprvé po více než půl století odlepí komerční letadlo, které bude mít zamířeno na Kubu. Spoj poletí z Fort Lauderdale do kubánské Santa Clary. Let aerolinek JetBlue, který bude trvat 72 minut, odstartuje ve vztazích USA a Kuby novou éru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kuba, Havana, auta na Kubě

Kuba, Havana, auta na Kubě | Foto: zdroj: Flickr, Creative Commons Attribution NonCommercial NoDerivs 2.0 Generic, Angelo Domini

Obchodní embargo uvalily Spojené státy na Kubu před 55 lety, znamenalo pro americké občany mimo jiné formální zákaz cestování na komunistický ostrov. Ten se zavedením komerčních letů padá. Historici se na přesném datu posledního komerčního letu na Kubu neshodují, přistávání letadel ale ukončila kubánský zákaz při krizi v říjnu 1962.

Na palubě letadla Airbus A320 bude kromě 150 pasažérů i pětičlenná posádka složená z kubánských Američanů.

Restart komerčních letů je důležitým krokem vpřed pro Obamovu politiku „normalizace“ vztahů mezi USA a Kubou. Oteplování mezi zeměmi začalo před dvěma roky. Jen od té doby se počet amerických turistů na ostrově ztrojnásobil.

„Let je pozitivním krokem a jasné zlepšení vztahů mezi našimi zeměmi,“ komentoval letecké spojení náměstek na kubánském ministerstvu dopravy Eduardo Rodriguez.

Někteří odborníci se podle agentury AP domnívají, že usnadnění dopravy na Kubu bude znamenat příliv amerických turistů. Turistické vízum budou moci Američané koupit na překážkách na letištích.

Za týden by mezi karibským ostrovem a USA mělo letět přes 400 spojů. Létat do osmi kubánských destinací bude z Chicaga, Philadelphie, Minneapolis, Miami a Fort Lauderdalel. Dosud turisté využívají drahé charterové lety se složitou registrací.

Už v letos v květnu do Havany poprvé po padesáti letech doplula turistická loď ze Spojených států. Plavidlo vyplouvalo z Miami na Floridě.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme