Najdou se spravedliví porotci? Ptají se mnozí na začátku procesu s Carnajevem

Soud v americkém Bostonu začal vybírat porotce v jednom z nejsledovanějších procesů posledních let. Rozhodovat budou o osudu Džochara Carnajeva, 21letého mladíka obžalovaného ze zosnování útoků na bostonský maraton. V dubnu roku 2013 při něm tři lidé zemřeli, více než 260 dalších v cíli maratonu utrpělo zranění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obžalovaný Džochar Carnajev a soudce George O'Toole na kresbě ze soudní síně

Obžalovaný Džochar Carnajev a soudce George O'Toole na kresbě ze soudní síně | Zdroj: Reuters

Před soudem v Bostonu jsou desítky televizních štábů, dovnitř proudí lidé, kteří se ucházejí o místa v 12členné porotě. Pozornost k případu ale samozřejmě upírá i celé město.

„Atentáty se dotkly každého, i když jste zrovna nebyli v okolí cílové rovinky maratonu. Většina obyvatel Bostonu zná někoho, koho výbuchy přímo zasáhly,“ říká 59letá Mary, která má za to, že vyšetřování i proces sleduje většina zdejších obyvatel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféru v Bostonu na začátku procesu s Džocharem Carnajevem zjišťovala zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

„Rozhodně, dění v soudní síni sledují na prvním místě obyvatelé Bostonu, ale s nimi i celá Amerika,“ souhlasí Glenn Brown, konzultant v jedné z kanceláří v bostonské finanční čtvrti.

Město jako takové se podle něj po útocích dávno dalo dohromady. I když připouští, že pro mnohé může soudní proces znamenat otevírání starých ran.

Události z dubna 2013 má živě v paměti i Phillip Martin. Reportér bostonské rozhlasové stanice WGBH byl přímo v cílové rovince maratonu, zblízka pozoroval i několikadenní policejní pátrání po útočnících – bratrech Tamerlanovi a Džocharu Carnajevových.

V cíli bostonského maratonu došlo ke dvěma explozím | Foto: Twitter David L. Ryan

„Byl jsem svědkem masivní policejní akce na dopadení podezřelých. Řada lidí mi tehdy říkala, jak velký strach v nich události vyvolaly. Bylo to něco, co město nikdy předtím nezažilo,“ vzpomíná na tehdejší události Phillip Martin.

„Samozřejmě že se takové věci dějí po celém světě. Obyvatelé Bostonu ale nebyli připravení stát se svědky událostí, které vídáme v televizi tak často odjinud.“

I Phillip Martin má za to, že se Boston v podstatě ihned postavil na nohy a zdejší obyvatelé vyslali do světa jasný signál, že se nenechají atentáty ochromit. Kolektivní zážitek se ale – jak podotýká – může podepsat na procesu.

„Pokud jste nebyli přímou obětí útoku, rozhodně znáte někoho, koho výbuchy poznamenaly. Důsledky atentátů pocítili i všichni ti, kdo se ocitli uprostřed pátrací akce. Pro soud bude tudíž velmi těžké najít někoho, kdo by nevěděl o všem, co se dělo, a neměl na to vlastní názor.“

„Otázkou je nejen, zda soud najde nestranné porotce, ale hlavně zda najde spravedlivé porotce,“ připomíná Phillip Martin skutečnost, která je také jedním z hlavních argumentů týmu obhájců Džochara Carnajeva, kterému v 17 z celkem 30 činů, z nichž je obviněný, hrozí trest smrti.

Federální soud v Bostonu, kde začal proces s Džocharem Carnajevem | Foto: Reuters

59letá Mary, která je ve státě Massachusetts na seznamu dobrovolníků ochotných zasednout v porotě, si i proto oddechla, že tentokrát nedostala pozvánku k soudu.

„Nejsem si jistá, jestli bych si dokázala udržet otevřenou mysl, nestrannost a smysl pro spravedlnost, což americký právní systém vyžaduje. Je těžké se emocionálně odříznout od událostí, ať už jste byli jejich přímou součástí, nebo ne. Pevně doufám, že to vybraní porotci zvládnou.“

„Pokud bychom nedokázali zajistit spravedlivý proces, byl by to výsměch celému našemu soudnictví a všemu, o co se americká demokracie snaží posledních 200 let,“ uzavírá obyvatelka Bostonu.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme