Nejvyšší hora Severní Ameriky Mount McKinley se bude jmenovat Denali

Nejvyšší severoamerická hora Mount McKinley se vrátí ke svému původnímu indiánskému jménu Denali. Na Aljašce to dnes oznámí prezident Barack Obama. Do odlehlého regionu cestuje, aby se setkal s původními indiánskými obyvateli. Zúčastní se také mezinárodní konference lídrů arktických států, kteří budou mluvit o dopadech změn klimatu na nejsevernější regiony.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší hora Severní Ameriky Mount McKinley

Nejvyšší hora Severní Ameriky Mount McKinley | Zdroj: Reuters

Barack Obama dnes v Anchorage oficiálně zpečetí návrat nejvyšší hory severoamerického kontinentu k původnímu jménu Denali.

Po desítkách let výzev chce federální vláda přejmenováním ocenit kulturní dědictví atabaských kmenů, které považují přibližně 6168 metrů vysoký vrchol za posvátné místo.

Americký prezident představí během návštěvy Aljašky také nový program, který má podpořit místní obyvatele v boji proti důsledkům změn klimatu.

O dopadech oteplování a stoupajících hladin oceánu na život v arktických oblastech budou v Anchorage diskutovat přední experti s ministry zahraničí arktických zemí a několika dalších států.

Nejvyšší hora Severní Ameriky Mount McKinley | Foto: ČTK/AP

Lenka Kabrhelová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme