Nestálými členy RB OSN se staly Indie, JAR, Kolumbie a Německo

V New Yorku dnes proběhlo první kolo volby pěti z deseti nestálých členů Rady bezpečnosti OSN. Hladce v něm prošly čtyři státy. Podle očekávání v RB OSN budou v příštích dvou letech zasedat Indie, Jihoafrická republika a Kolumbie. Ze tří západních států uspělo Německo. O poslední místo se uchází Kanada a Portugalsko. O tom, kdo z nich nakonec uspěje, se bude rozhodovat až v dalších kolech hlasování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rada bezpečnosti OSN

Rada bezpečnosti OSN | Foto: Miroslav Konvalina

Kanada je tradičně velmi liberální země, která má velmi dobré jméno z různých mnohostranných mírových rozhovorů. A navíc není evropská, to ji určitě zvýhodňuje.

Portugalsko zase slibuje, že bude hájit zájmy i středních a malých zemí, kterých je samozřejmě většina v OSN, ale jejich zastoupení v radě je spíše menší.

Místa v radě bezpečnosti se rozdělují podle regionálního klíče. To znamená, že po jednom mají latinská Amerika, Afrika, Asie a dvě západní svět a ostatní.

Před čtyřmi lety hlasování trvalo dva týdny a hlasovalo se skoro padesátkrát. A rekord drží rok 79, kdy boj mezi Kubou a Kolumbií trval deset týdnů a 155 hlasování. Nakonec oba státy ustoupily a zvolily Mexiko.

Katarína Brezovská, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme