New York volí ve stranických primárkách. Největší šance mají Clintonová a Trump

Voliči v americkém státě New York rozhodují v dalších důležitých stranických primárkách. U republikánů má největší šance Donald Trump. Favoritem u demokratů je Hillary Clintonová. Oba se snaží zvýšit náskok před konkurenty a zajistit si cestu k nominacím do podzimního boje o Bílý dům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Clintonová získala nominaci v sedmi státech a na Americké Samoe, Trump zatím v sedmi státech unie

Clintonová získala nominaci v sedmi státech a na Americké Samoe, Trump zatím v sedmi státech unie | Zdroj: Reuters

V New Yorku přicházejí lidé volit už od rána. Demokraté s napětím očekávají, zda se vyplní předpovědi průzkumů a Hillary Clintonová přesvědčivě zvítězí, nebo jestli s ní senátor Bernie Sanders udrží krok.

Jeden z voličů, Juan Field z Brooklynu si přeje v roli kandidáta vidět právě Sanderse. Je přesvědčený, že jedině 74letý politik může přinést skutečnou změnu.

Před newyorskými primárkami navíc rostla popularita Sanderse u mladých lidí. Jeden z nejstarších amerických zákonodárců si dokonce vysloužil přirovnání k Supermanovi nebo dalším akčním hrdinům.

„Bernie chce změnit to, jak se financují politické kampaně. Chce zabránit tomu, aby několik bohatých rodin kontrolovalo prostřednictvím peněz vládu. Je pro sociální spravedlnost, vzdělávání zdarma,“ vysvětlil Nolan, 20letý student z Brooklynu.

Prezidentští kandidáti amerických demokratů Hillary Clintonová a Bernie Sanders se ostře střetli v televizní debatě | Foto: Reuters

Clintonová a Sanders se před primárkami také střetli v prezidentské debatě. Provázely ji výpady, zvýšený hlas i sarkasmus na téma vlivu velkých finančních skupin z Wall Street, kontroly zbraní i zahraniční politiky. V jednu chvíli je dokonce moderátor varoval, že jestli nepřestanou na sebe křičet, publikum neuslyší ani jednoho.

Sanders kritizoval favoritku boje za to, že její kampaň získala peníze od velkých korporací a Clintonová tak podle něj nebude nezávislá. Připomněl také například její podporu válce v Iráku nebo dohodám o volném obchodu.

Politička svého konkurenta naopak vinila z toho, že není realistický ve svých slibech. Kritizovala například jeho návrhy na zrušení školného na veřejných vysokých školách a univerzitách. Doslova prohlásila, že „popsat problém je mnohem lehčí než ho skutečně vyřešit".

Stejně jako Clintonová a Sanders bojuje na domácí půdě i rodák z Queensu, republikán Donald Trump. Amerického miliardáře průzkumy favorizují před konkurenty Tedem Cruzem a Johnem Kasichem.

Vítězství s výraznou převahou by ho mohlo posunout k zisku většiny stranických delegátů, kteří v létě definitivně stvrdí nominaci.

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme