Nulová úcta k ambicím a intelektu. Obamová kritizuje Trumpa za jeho chování k ženám

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump odmítá nová obvinění ze sexuálních útoků. V posledních dnech se objevilo hned několik svědectví žen, které poukazují na možné obtěžování a nepatřičný fyzický kontakt. Donald Trump je pod rostoucím tlakem vlastní strany i veřejnosti. S ostrou kritikou vystoupila i první dáma Spojených států Michelle Obamová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michelle Obamová je podle svých slov do hloubi duše otřesená výroky i chováním Donalda Trumpa (ilustrační foto)

Michelle Obamová je podle svých slov do hloubi duše otřesená výroky i chováním Donalda Trumpa (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Nemůžu uvěřit, že opravdu říkám, že kandidát na prezidenta Spojených států se chlubil sexuálním napadáním žen,“ řekla Michelle Obamová před stovkami lidí na univerzitě v New Hampshiru.

„Je to ostudné, je to nesnesitelné a nezáleží na tom, z jaké strany jste. Žádná žena si nezaslouží takové zacházení, nikdo z nás si nezaslouží takové zneužívání,“ uvedla.

První dáma je podle svých slov do hloubi duše otřesená. Varovala zároveň, že současné dění má mnohem hlubší souvislosti, než že by šlo jen o smutnou kapitolu předvolebního boje.

„Nešlo jen o oplzlé chvástání ve stylu mužské sportovní šatny. Vlivný a mocný člověk mluvil naprosto dobrovolně a otevřeně o svém sexuálně predátorském chování a vytahoval se osaháváním a líbáním žen, a to tak obscénním jazykem, že se mnozí z nás bojí, aby ho neslyšely naše děti, když zapnou televizi,“ řekla na adresu Trumpa.

Obamová také zdůraznila, že zřejmě nešlo o ojedinělý incident a nahrávka z šatny je pouze jeden z příkladů toho, jak se Donald Trump chová k ženám celý svůj život.

„Když ta slova poslouchám, osobně se mě dotýkají. A jsem si jistá, že ostatních taky, zvlášť žen. Ostudné poznámky o našich tělech, nulová úcta k našim ambicím a našemu intelektu a přesvědčení, že se ženou si můžete dělat, co chcete. Je to kruté, děsivé a zraňující,“ dodala.

Cílené útoky a fikce

Video, ve kterém Donald Trump mluví obscénním jazykem o ženách, vyvolalo bouři nevole, odliv voličů i podpory nejvlivnějších republikánů. Zatímco prezidentský kandidát se brání, že šlo jen o chvástání a silácké chlapské řeči, nová svědectví naznačují, že podle všeho nešlo jen o jazyk, ale i o činy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Republikánský kandidát Donald Trump odmítá další obvinění z nepatřičného chování vůči ženám. Pustila se do něj i první dáma USA Michelle Obamová

Nejméně tři ženy už republikánského kandidáta obvinily z nepatřičných sexuálních výpadů a obtěžování. Jessica Leedsová listu New York Times potvrdila, že ji Donald Trump osahával v letadle.

Další dvě ženy, včetně reportérky magazínu People, která o manželech Trumpových psala článek v roce 2005, ho obvinily, že je proti jejich vůli začal líbat. Všechny tvrdí, že se léta styděly a mocného podnikatele a hvězdy showbyznysu se bály, proto s obviněním nikdy veřejně nevystoupily.

Republikánský kandidát na prezidenta všechna obvinění ve čtvrtek na Floridě odmítl. Před svými příznivci utrousil také několik poznámek na adresu jedné ze zmiňovaných žen.

Byl jako chobotnice, jeho ruce byly všude. Deník NYT zveřejnil příběhy žen, které Trumpa viní z obtěžování

Číst článek

Odvetou pohrozil Donald Trump i tentokrát, deník New York Times slíbil zažalovat, pokud článek nestáhne. Vedení listu si za ním ale stojí a je ochotné jít až k soudu.

Kampaň plná genderových otázek

Veřejné pobouření, šok i odpor nad bezprecedentní situací sílí. Političtí experti se shodují, že série odhalení, která vzhledem k letité kariéře Donalda Trumpa v showbyznysu a jeho účasti v řadě reality show, nemusí být u konce, ovlivní finální volební skóre.

„Pokud Donald Trump v boji vytrvá, osobně nevidím šanci, že by mohl volby vyhrát. Pohněval si příliš velké procento voličů," je přesvědčená profesorka Marie Griffithová z Washingtonské univerzity.

Štěpení republikánské strany: od Trumpa se distancoval nejvlivnější politik strany Ryan

Číst článek

Ani ona podle svých slov nečekala, že kampaň nabere takový obrat, i přesto že byla vzhledem k historicky první kandidatuře ženy nabitá genderovými otázkami od počátku.

„Jsme sice v 21. století, ale nenávist k ženám stále žije a dobře se jí daří. Je to velmi depresivní. Bohužel, antipatie vůči ženám chovají nejen muži, ale i ženy samotné. Misogynie je ve společnosti hluboce zakořeněná, což je velmi skličující. Naštěstí zblízka sleduju mladou americkou generaci, která se zdá být jiná, snaží se hledat dobro a laskavost," věří Marie Griffithová z univerzity v St. Louis.

Lenka Kabrhelová, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme