O přípravách puče jsme nevěděli, ujišťoval v Ankaře americký viceprezident Biden

Spojené státy se v žádném případě nepodílely na pokusu o státní převrat v Turecku, řekl po schůzce s tureckým premiérem Binalim Yildrimem řekl americký viceprezident Joe Biden. Ze spoluúčasti na puči obviňovalo Turecko právě Spojené státy. V případě turecké žádosti o vydání údajného strůjce převratu Fethullaha Gülena do Turecka trvá Washington podle Bidena na dodržení všech právních náležitostí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký viceprezident Joe Biden(vlevo) a prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan

Americký viceprezident Joe Biden(vlevo) a prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan | Zdroj: Reuters

„Spojené státy neměly ani tušení o přípravě puče, neměly žádnou zpravodajskou informaci. Nikoho z pučistů jsme nepodporovali a jejich chování jsme okamžitě odsoudili. Turecko nemá lepší přátele, než jsou Spojené státy,“ uvedl americký viceprezident Joe Biden.

Vztahy mezi oběma zeměmi ale nadále komplikuje kauza Fethullaha Gülena. Islámského klerika označují turecké úřady za strůjce puče a žádají Spojené státy, aby jej vydaly do Turecka. To může ale podle Bidena udělat jedině nezávislý soud, a to na základě důkazů.

Washington tvrdí, že dokumenty, které by skutečně dokazovaly podíl Gülena na puči, zatím nedostal. Sám Gülen účast na puči odmítá. Právě stoupenci jeho hnutí se ale stali terčem rozsáhlých čistek.

'Test přátelství'. Žádost o vydání Gülena projednávají v Ankaře američtí úředníci

Číst článek

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme