Obama odsoudil útok na policisty ve Fergusonu. Byl to zločin, řekl

Americký prezident Barack Obama odsoudil útok na dva policisty ve Fergusonu. Oba postřelili neznámí pachatelé při čtvrtečním protestu. Ten následoval rezignaci šéfa tamní policie. Předměstí St. Louis zažívá rasové nepokoje od srpna, kdy tam bělošský policista zastřelil neozbrojeného Afroameričana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protestní demonstrace v americkém Fergusonu

Protestní demonstrace v americkém Fergusonu | Zdroj: Reuters

Prezident Barack Obama v televizi ABC řekl, že napětí ve Fergusonu nemůže ospravedlnit útok na policisty. „To, co se dělo ve Fergusonu, bylo represivní a sporné. Protest byl pochopitelný. Ale toho střelce, který zranil dva policisty, to v žádném případě neomlouvá. Spáchal zločin.“

Pachatel vystřelil ve chvíli, kdy se začali rozcházet strážci pořádku i účastníci menšího protestu proti údajné rasové zaujatosti místního policejního sboru. Jeden z raněných policistů byl zasažený do obličeje, druhý do ramene a zad.

Vyšetřovatelé okamžitě prohledali ulice v blízkosti střelby a několik lidí přivedli k výslechu. Všichni ale byli později propuštěni a nedošlo k žádným zatčením.

Šéf policejního oddělení ze St. Louis Jon Belmar varoval, že příště budou jeho podřízení v podobné situaci střelbu opětovat.

Ministr spravedlnosti Eric Holder označil střelbu při demonstraci za odporný útok, který ohrožuje reformy ve městě.

Ferguson je předměstí St. Louis ve státě Missouri. Dvě třetiny jeho obyvatel jsou Afroameričané. Nedávná zpráva federálního ministerstva spravedlnosti upozornila na jejich diskriminaci ze strany místní policie.

Napětí mezi oběma skupinami ve Fergusonu eskalovalo poté, co loni v létě zastřelil bělošský policista neozbrojeného černošského mladíka. V reakci na kritiku ministerstva spravedlnosti rezignoval lokální policejní šéf Thomas Jackson, protestující lidé ale žádali další čistky.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme