Obama při vzpomínce na 11. září vyzval k náboženské toleranci

Před devíti lety narazila do věží Světového obchodního centra v New Yorku letadla řízená teroristy Al-Káidy. Výročí útoků si Američané připomínají v době, kdy sílí náboženské napětí v zemi, mimo jiné i kvůli plánům vybudovat nedaleko Ground Zero muslimskou mešitu. Šéf Bílého domu Barack Obama při této příležitosti vyzval k náboženské toleranci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama si připomněl výročí 11. září v Pentagonu

Barack Obama si připomněl výročí 11. září v Pentagonu | Zdroj: ČTK

Na pietním shromáždění ve washingtonském Pentagonu, který se 11. září 2001 stal jedním z cílů islámských teroristů, Obama prohlásil, že Spojené státy nikdy nepovedou válku proti islámu.

„Američané nebyli a nikdy nebudou ve válce s Islámem. Nebylo to náboženství, které na nás tento zářijový den zaútočilo. Byla to Al-Káida, bohužel skupina těch, kteří náboženství zneužívají,“ uvedl Obama.

Zároveň apeloval na Američany, aby udržovali při životě americké hodnoty a ideály, mezi něž podle něj patří náboženská tolerance. „Mohou si přát nás rozdělit, ale my se nepřidáme k jejich nenávisti a předsudkům," zdůraznil americký prezident.

Vzpomínky mohou narušit demonstrace

Letošní vzpomínkové akce zastínily hrozby floridského pastora Terryho Jonese, že v den výročí útoků demonstrativně spálí svatou knihu islámu, korán. Jones nakonec svůj plán odvolal, a to i navzdory tomu, že se v blízkosti Ground Zero bude nakonec stavět muslimské centrum.

Právě u hlavního symbolu teroristických útoků, u někdejšího Světového obchodního centra v New Yorku, se dnes shromáždili příbuzní a přátelé 2752 tamních obětí a pokládali na místě květiny. Za účasti viceprezidenta Joe Bidena se také četla jména všech zahynuvších v abecedním pořádku.

Příbuzní obětí útoků u Ground Zero | Foto: ČTK

Další pietní shromáždění se konalo poblíž místa ztroskotání čtvrtého letadla v pensylvánské vesničce Shanksville, kam spolu se stovkami blízkých obětí zamířily první dáma Michelle Obamová i bývalá první dáma USA Laura Bushová.

V New Yorku se kromě pietních akcí očekává i několik demonstrací proti stavbě muslimského kulturního centra a mešity. Policie říká, že je na demonstrace připravená, přesto panují obavy, aby se protesty nezměnily v pouliční potyčky.

Martin Hromádka, Vít Pohanka, Lubica Bergmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme