Obama v březnu pojede na historickou návštěvu Kuby, setká se s Castrem

Bílý dům potvrdil historickou návštěvu Baracka Obamy na Kubě. Americký prezident na komunistický ostrov zamíří v březnu, půjde o součást delší cesty do zemí Latinské Ameriky. Obamu čeká schůzka s kubánským vůdcem Raúlem Castrem, setká se ale i s představiteli tamní občanské společnosti, kteří čelí útlaku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama | Zdroj: Reuters

Barack Obama potvrdil cestu na svém twitterovém účtu. Na Kubě se zastaví společně s manželkou Michelle 21. a 22. března, z komunistického ostrova bude pokračovat do Argentiny.

Cílem cesty do Havany je podle prezidenta další posun ve vztazích, ze kterého by měli těžit především obyčejní Kubánci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bílý dům potvrdil historickou návštěvu Baracka Obamy na Kubě. S podrobnostmi se přihlásila zpravodajka Lenka Kabrhelová

Mnozí obyvatelé ostrova zprávy vítají s nadšením a doufají, že se země konečně přenesou přes léta nepřátelství.

Washington a Havana loni po víc než 50 letech obnovily diplomatické vztahy. Spojené státy uvolnily cestovní a obchodní restrikce, byť hospodářské embargo zatím stále dál platí.

Návštěva Baracka Obamy je v tomto směru symbolická - po 90. letech bude teprve druhým prezidentem Spojených států, který na ostrov během svého funkčního období zavítá. Před ním to byl v lednu 1928 Calvin Coolidge.

Američtí republikáni Baracka Obamu za přílišnou vstřícnost ke komunistickému režimu dlouhodobě kritizují. Stejně se staví i k ohlášené návštěvě Havany.

Kritické ohlasy už zazněly hlavně od republikánských prezidentských kandidátů Marka Rubia a Teda Cruze, kteří mají kubánské kořeny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nastal správný čas pro návštěvu amerického prezidenta na Kubě? Ptali jsme se Igora Lukeše z Bostonské univerzity

Podle Rubia by se měla návštěva odehrát až ve chvíli, kdy rodina Castrů nebude u moci. Cruz považuje postup Obamovy administrativy za projev slabosti a usmiřování si amerických nepřátel.

Barack Obama už měsíce tvrdí, že politika vůči Kubě se jednoduše přežila. V prosinci oznámil, že se chce na ostrově sejít s disidenty a politickými oponenty režimu, což by podle něj mělo režim postrčit ke změně směru.

Kubánská vláda dnes vydala prohlášení, že je ochotná mluvit s prezidentem o jakémkoliv tématu, včetně lidských práv. Skeptici ovšem podotýkají, že je otázkou, zda Havana skutečně hodlá poměry uvolňovat a ne o tom jen mluvit.

Vztah USA - Kuba | Foto: Český rozhlas

Lenka Kabrhelová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme