Obama žádal v OSN o podporu izraelsko-palestinských jednání

Americký prezident Barack Obama žádá o podporu izraelsko-palestinských jednání. Izraelci by podle něj měli prodloužit moratorium na výstavbu nových osídlení na Západním břehu Jordánu. V projevu před Valným shromážděním OSN vyzval americký prezident také Írán, aby potvrdil, že jeho jaderný program je mírový.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Obama vystoupil před Valným shromážděním OSN

Americký prezident Obama vystoupil před Valným shromážděním OSN | Zdroj: ČTK

Izraelské moratorium na výstavbu nových osídlení na palestinských územích podle Baracka Obamy pomohlo mírovému procesu. Jenže pozítří vyprší.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projevu Baracka Obamy a prvním dnu Valného shromáždění OSN mluvil na Radiožurnálu zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Vít Pohanka

„Názor Spojených států je jasný, Izrael by měl moratorium prodloužit,“ uvedl prezident Obama.

V půlhodinovém projevu na půdě OSN mimo jiné vyzval Írán, aby spolupracoval s mezinárodním společenstvím v otázce svého jaderného programu:

„Dveře diplomacii zůstávají otevřené, ale Írán musí světu potvrdit, že je záměr jeho jaderného programu mírový.“

Americký prezident zmínil i mnoho dalších témat, ale právě Blízký východ a mírový proces dominovaly.

Čím šokuje Ahmadínežád?

Českou republiku na Valném shromáždění zastupuje ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a prezident Václav Klaus. Ten zde ale vystoupí až v sobotu.

Loni byl velký rozruch okolo účasti lybijského vůdce Muamara Kaddáfího, který se rozhodl přespávat ve vlastním stanu. Letos budí velkou pozornost například íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, který se svojí kritikou Izraele vystoupil i v americké televizi.

Vít Pohanka, Jan Piroch, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme