Obamův plán na přísnější pravidla prodeje zbraní rozděluje Američany

Aplaus i kritika proudí na adresu prezidenta Spojených států amerických v souvislosti s novými pravidly pro prodej střelných zbraní. Podle Baracka Obamy by měla posílit kontrolu a vést ke snížení počtu násilností. Zatímco příznivci přísnějších zákonů jeho kroky oceňují, kritikové ho viní, že postupuje proti ústavě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchod se zbraněmi ve městě El Cajon v Kalifornii

Obchod se zbraněmi ve městě El Cajon v Kalifornii | Zdroj: Reuters

Jenom málo témat rozděluje americkou společnost tak hluboce jako kontrola střelných zbraní. Zatímco 34letý Andy přísnější pravidla jednoznačně podporuje, mnozí další mají za to, že prezident postupuje proti ústavě.

K polovině občanů, kteří jsou pro zpřísnění opatření, se řadí 29letá Pat. Mladá profesionálka zaměstnaná v jedné z washingtonských restaurací pochází z Kansasu, který přistupuje k právům majitelů střelných zbraní velmi liberálně. To by se podle ní mělo rozhodně změnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zatímco záměr prezidenta mnozí Američané vítají, jiní ho považují za protiústavní, přesvědčila se zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

„V DC si nebezpečně nepřipadám, ale na jiných místech je to jiné. Zvlášť v Kansasu, který povoluje lidem nosit zbraně viditelně i skrytě kdekoli," soudí mladá žena.

„Pokud třeba restaurace či kavárna sama vstup se zbraněmi nezakáže, může ozbrojený člověk vstoupit kamkoli, a to je podle mne nepřijatelné. Rozhodně si myslím, že by majitelé zbraní měli procházet přísnými testy a také čekací lhůtou," dodává Pat.

S tím souhlasí i 47letá manažerka Holly, která proti zbraním jako takovým nic nemá. Pokud je ale k řízení auta potřeba řidičský průkaz, proč neskládat testy při pořizování zbraní? Klade si otázku obyvatelka Washingtonu.

Pochopení i kritika zásahu do vlastnických práv

Za naprosto nedostatečné považuje zákony padesátník David, a to přestože dřív sám střelnou zbraň vlastnil. "Se stávajícími pravidly si můžete koupit zbraň, kterou byste klidně sestřelili i letadlo. Sám chápu obě strany sporu, k mým koníčkům patří lov.”

„Práva majitelů zbraní podle mne nijak netrpí, naopak je toho mnoho, co můžeme udělat a zachovat přitom všechna práva zodpovědných vlastníků, kterých je podle mne většina.”

„Na prvním místě je třeba předejít tomu, aby se zbraně dostaly do rukou lidí s trestním rejstříkem a předejít případům masových útoků, které - jak mnohokrát vyšlo najevo - měli na svědomí lidé s psychickým onemocněním," shrnuje mikrobiolog, který prý necítí žádnou potřebu zbraň vlastnit, pakliže právě není v odlehlé přírodě.

Všichni prodejci zbraní v USA budou muset prověřovat minulost kupců, oznámil Obama

Číst článek

V hlavním městě, jak připomíná svým ostražitějším spoluobčanům, funguje policie a bezpečnostní složky.

Americký prezident Barack Obama při projevu o omezení držení zbraní v USA | Foto: Reuters

Mnoho Američanů ale považuje kontroly za zásah do vlastních práv, ať už používají zbraně při lovu, sportu nebo je mají na obranu.

Ředitel organizace sdružující majitele zbraní Larry Pratt považuje prezidentovy kroky za protiústavní výraz arogance moci, který nijak nevyjasňuje současné zákony a nepřináší výraznou změnu.

To připouští i samotný Barack Obama, který nijak neskrývá frustraci z toho, že se mu během let v nejvyvšší funkci nepodařilo skrze republikány ovládaný Kongres prosadit přísnější legislativu. Ani po případu masové vraždy 20 malých dětí v základní škole Sandy Hook v Connecticutu.

Americké veřejnosti ale prezident připomněl ale, že stejně jako majitelé zbraní, mají základní práva i všichni ostatní, včetně desetitisíců Američanů, které střelná zbraň připravila v uplynulých letech o život.

Lenka Kabrhelová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme