Oblaka slzného plynu a gumové projektily. V Charlotte platí kvůli protestům výjimečný stav

Protesty proti policejnímu násilí vůči černochům pokračují v americkém městě Charlotte už druhou noc. Agresivita demonstrantů podle policie roste. Ve městě proto nově platí výjimečný stav. Bezpečnostním složkám v Severní Karolíně bude při potlačování protestů pomáhat i Národní garda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oblaka slzného plynu a gumové projektily. V Charlotte platí kvůli protestům výjimečný stav

Oblaka slzného plynu a gumové projektily. V Charlotte platí kvůli protestům výjimečný stav | Zdroj: Reuters

Televizní záběry ukazují demonstranty v oblacích slzného plynu. Po policistech hází různé předměty, jako kamení, a strážci zákona po nich zase střílí gumovými projektily. Při střetech plných násilí utrpělo zranění na dvacet policistů.

Kolik je zraněných civilistů, není jasné. Nejméně jeden muž byl při protestech postřelen. Podle policie ho ale zranil jiný civilista. Úřady také popřely původní informaci, že muž střelnému zranění v nemocnici podlehl. Je prý v kritickém stavu, ale žije.

Nepokoje v Charlotte začaly poté, co v úterý policie zastřelila 43letého černocha Keitha Lamonta Scotta. Oproti předchozím případům byl ale policista Brentley Vinson, který střílel, také černoch.

Spolu s kolegy se pokoušel Scotta zatknout. Policisté se podle výpovědí cítili být ozbrojeným mužem ohroženi, proto po něm začali střílet. Podle některých svědků ale Scott držel knihu, nikoliv zbraň. Střílejícího strážníka vedení města zatím postavilo mimo službu.

Rasové napětí v posledních dvou letech přiživilo ve Spojených státech více podobných případů. Další protesty počátkem týdne vyvolalo i zastřelení černošského muže policistou v Tulse ve státě Oklahoma.

„Když všechno tohle vidím, říkám si, že každou chvíli mě mohou zastavit policisté a mohou mě postřelit, ať už jsem ozbrojený, nebo ne. Riziko tady je a je správné se bát. Násilí se totiž stupňuje a jeho obětí jsme my, černoši,“ popsal své svoje obavy jeden z účastníků demonstrace v Charlotte.

Oblaka slzného plynu a gumové projektily. V Charlotte platí kvůli protestům výjimečný stav | Foto: Reuters

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme