OBRAZEM: Alegorické vozy a tisíce tanečníků samby, v Riu vyvrcholil karneval

Na slavném sambodromu V Rio de Janeiru byla k vidění velkolepá přehlídka nejlepších škol samby. Představily se tisíce tanečníků v pestrobarevných kostýmech. Představení přihlíželo na 80 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soutěž škol samby na sambodromu v Riu de Janeiro

Soutěž škol samby na sambodromu v Riu de Janeiro | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Která ze škol samby vyhraje titul karnevalové šampionky, bude jasné ve středu, po dlouhém rozhodování porotců. Jednotlivé školy bodují podle celé řady kritérií.

Každý z vystupujících je přesvědčen, že vyhraje právě ta jeho škola samby. K vidění byl například alegorický vůz, ve kterém se otáčeli ve dvou velkých plastových hlavách lidé. Byli tedy dokonce vzhůru nohama.

Velmi důležitým faktorem bývají v soutěži peníze. Velké pozdvižení vyvolala například škola, kterou sponzoruje prezident Rovníkové Guineje. Někteří lidé ho totiž považují za diktátora.

Škola samby Portela překvapila diváky na sambodromu přistáním čtyř parašutistů přímo před defilé | Foto: David Koubek

Tato škola samby vypráví příběh surreálního Ria, založeného před 450 lety | Foto: David Koubek

Hlava Nelsona Mandely na alegorickém voze v Riu | Foto: David Koubek

Soutěž škol samby na sambodromu v Riu de Janeiro | Foto: David Koubek

K létu v Rio de Janeiru patří lijáky. Zatímco včerejší vystoupení poznamenala silná bouřka, dnes neprší, a dokonce se trochu ochladilo. Přesto některé z vystupujících odnášeli na nosítkách, protože omdleli.

Vítěze soutěže vyhlásí porota zítra. Definitivní tečku za karnevalem pak udělá taneční představení letošního šampiona.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme