OBRAZEM: Lidé ve Spojených státech vstávali do zasněženého dne

Severovýchod Spojených států ochromily přívaly sněhu a silný vítr. Kvůli povětrnostním podmínkám několik států vyhlásilo mimořádný stav. Zavřené jsou hlavní silniční tahy a částečně stojí i městská doprava. Zrušené jsou tisíce letů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zasněžený New York

Zasněžený New York | Foto: Lenka Kabrhelová | Zdroj: Český rozhlas

Husté sněžení a vítr vychýlily z běžného provozu i New York. „Tady to trochu působí dojmem nějakého svátku, rozhodně neobvyklé situace. Protože v ranních hodinách většinou bývá New York plný lidí. Teď tady rozhodně nejsou davy, ulice jsou prázdné, všichni chodí pěšky, obchody jsou zavřené,“ telefonovala ráno z New Yorku zpravodajka Lenka Kabrhelová.

Podle místních médií Nev York nejhoršímu uniknul. Varování před rekordní sněhovou bouří už úřady zrušily. Na Manhattanu nakonec očekávaných 90 centimetrů sněhu nenapadlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spojené státy se probudily do sněhové kalamity, v New Yorku natáčela zpravodajka Lenka Kabrhelová.

„Jdu do práce pěšky a celou dobu přemýšlím o těch, co rozhodli, že celé město zavřou. Vždyť tu není žádný sníh ani vítr,“ směje se Anthony, který zhruba dvaceticentimetrovou vrstvu na chodníku a neustávající sněžení nepovažuje za nic rekordního ani rizikového.

Zasněžený New York | Foto: Lenka Kabrhelová

To, že si namísto ranní rozcvičky dal pochod přes šedesát zasněžených bloků, ale bere s humorem. „Tohle je New York, jsme tu drsní lidé. Ale také dokážeme jezdit metrem,“ žertuje čtyřicátník oblečený do sportovní bundy.

Zasněžený New York | Foto: Lenka Kabrhelová

Podobně zakuklená do zimní výbavy je i Lisa, která se do práce nemusí brodit daleko. Kvůli uzavírkám se domů do New Jersey vůbec nedostala. Ve městě musela strávit noc, tak aby mohla ráno nastoupit do práce v jednom z manhattanských hotelů.

S humorem bere situaci i manželský pár z Norska. O chumelenici, která nakonec nepřinesla rekordní závěje, ale město i tak dokázala úplně zastavit, se David s Gretou vyjadřují diplomaticky.

Zasněžený New York | Foto: Lenka Kabrhelová

„V New Yorku žije 8 miliónů lidí, v jeho okolí dalších 25 miliónů, je to přeci jen jiná situace než v řídčeji osídlených oblastech. Dokážu pochopit, že se úřady snažily být raději obezřetné. Pro nás, kteří jsme dlouhá léta žili v Norsku a také tady na východním pobřeží v Nové Anglii je to ale trochu úsměvné. Napadla trocha pěkného čerstvého sněhu,“ směje se David.

Dopoledne se v New Yorku začal život pomalu vracet do normálu. Na ulici můžou vyjet auta, začala fungovat i veřejná doprava a příměstské vlaky, otevřená jsou všechna newyorská letiště. Zavřené ale zůstaly školy, všechny veřejné instituce a dokonce i parky.

Zasněžený New York | Foto: Lenka Kabrhelová

„Řada lidí je frustrovaná, že město je prakticky mimo provoz a to i přesto, že sněhová bouře New York minula. Starosta postup radnice hájí s tím, že úřady dělaly všechno pro bezpečnost obyvatel. Ale z nich mnozí mají za to, že uzavření metra či zákaz jízdy taxíků v ulicích nebylo nutné,“ popisuje zpravodajka ČRo.

Varování před bouří dál platí v severněji položených státech, v Massachusetts a Rhode Island, kde stále hustě sněží. Ve Washingtonu ráno federální úřady a městské veřejné školy naplánovaly otevřít o dvě hodiny později, aby měli úředníci a studenti více času na cestu.

Muž čistí zasněžené po sněhové bouři ve Washingtonu | Foto: Reuters

Lyžař ve městě Cambridge v Massachusetts | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme