Obyvatelé vesnice na Aljašce odhlasovali přesídlení. Kvůli klimatickým změnám

Na Aljašce asi tisíc kilometrů od největšího města Anchorage se hlasovalo o budoucnosti jedné malé vesnice. Kvůli zvyšující se teplotě, tajícím ledům a erodující půdě obyvatelé vesnice Shishmaref odhlasovali přesídlení. Jde tak možná vůbec o první osídlení, které se v historii Spojených států přesune kvůli klimatickým změnám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aljaška

Aljaška | Foto: Corel GALLERY

Malá vesnice Shishmaref je domovem 650 inuitských obyvatel a mnoha generací lovců tuleňů a rybářů.

Nad přesídlením kvůli klimatickým změnám se mezi nimi diskutovalo už dlouho a podle agentury Reuters se pro přesun hlasovalo už i v roce 2002, k žádným akcím ale nedošlo.

Neoficiální výsledky úterního hlasování ukazují, že se obyvatelé pro přesun celé vesnice znovu rozhodli. Hlasování bylo však těsné. 89 obyvatel volilo přesun, 79 chtělo zůstat a problémům čelit, uvedla pro CNN Donna Barr, tajemnice Shishmarefské rady.

Cena přesídlení byla před 15 lety odhadována na 180 milionů dolarů, podle tajemnice teď ale může být mnohem vyšší. I proto obyvatelé s přesunem ještě během svého života nepočítají.

Kam přesně by se vesnice v budoucnu přesunula, zatím není jasné. Podle tamních úředníků se o tom rozhodne na dalších zasedáních.

Shishmaref leží na asi 1,6 kilometru širokém ostrově a má rozlohu zhruba 18 kilometrů čtverečních. Mnozí vesnici popisují jako přední linii v boji proti klimatickým změnám.

Malá vesnice ztratila podle deníku The Daily Telegraph zhruba jeden kilometr pobřeží za posledních 35 letech. Zvyšující teploty způsobily úbytek mořského ledu, který dříve Shishmaref chránil.

Užší led a eroze

„Během posledních 35 let jsme ztratili 2500 až 3000 stop (762 až 914 metrů) půdy kvůli pobřežním erozím,“ napsal Esau Sinnok, rodák z Shishmarefu a arktický ambasador pro mládež ve své eseji pro americké ministerstvo vnitra v roce 2015.

Zároveň taje také permafrost, na kterém vesnice stojí. Břeh tak klesá o další až tři metry ročně.

„V posledních 15 letech jsme museli přesunout 13 domů z jednoho konce ostrova na druhý kvůli ztrátě půdy,“ uvedl 19letý Esau Sinnok. „Během dalších dvou desetiletí kompletně zeroduje celý ostrov,“ dodal.

Podle Sinnoka se mnoho obyvatel přesunu z ostrova bojí, protože zde jejich rodiny žily po generace a komunita by se mohla přesídlením rozpadnout. Všechny lidi ve vesnici ale situace neustále ohrožuje.

Teplejší vody navíc umožňují projíždět více komerčním lodím, které znečišťují moře a narušují křehký ekosystém. Užší led a trhliny v něm také stojí za několika smrtelnými úrazy mezi obyvateli.

Sinnuk pro aljašské rádio uvedl, že kvůli roztávajícímu ledu ztratil i svého blízkého: „Spadl skrze led, když s mým tátou a několika dalšími lidmi jeli na pevninu na sněžných skútrech lovit kachny,“ popsal.

Skupina prý počítala s tím, že je led stejně pevný jako každý rok, nebyl ale dostatečně zmrlý po celé ploše a jeden z lovců pod něj zapadl a zemřel.

Tající kus ledu

O řešení situace se několik obyvatel zasazuje dlouhodobě. V lednu 2014 odjelo pět z nich do Washingtonu naléhat na politiky, aby jim pomohli. Do Kongresu si přinesli kus ledu o velikosti ananasu, který během jejich prezentace roztál.

Vesnici zřejmě nebudou pro přesídlení k dispozici žádné federální peníze. I proto se s přesunem v dohledné době nepočítá. Zástupci Shishmarefu teď musí přijít na to, jak finance na přesun získat a kam vesnici přesunout.

I proto obyvatele rozohnilo, když na konci roku 2013 John Kerry oznámil, že Spojené státy investují 17 milionů dolarů na boj proti klimatickým změnám ve Vietnamu.

Shishmaref přitom není jediným osídlením ve Spojených státech, které je ohrožené klimatickými změnami. Podle studie Amerického vládního úřadu (GAO) čelí bezprostřední hrozbě zaplavení a pobřežní eroze až 31 vesnic. Nejméně 12 z nich pak začalo podle deníku The Guardian zkoumat možnosti přemístění.

V březnu americké ministerstvo vnitra oznámilo, že investuje 6,5 milionu dolarů na pomoc kmenům původních amerických obyvatel v boji s klimatickými změnami. Zda se to bude týkat i Shishmarefu, není zatím jasné.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme