Odložte těhotenství, radí ženám kvůli viru zika úřady v Latinské Americe

Čtyři latinskoamerické a karibské země varují kvůli šíření viru zika před otěhotněním. Doporučení mateřství odložit ženám vydaly úřady v Kolumbii, Ekvádoru, Salvadoru a na Jamajce. Virus šířený komáry je hrozbou pro novorozence, kterým způsobuje neurologické onemocnění zvané mikrocefalie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Salvadoru se snaží zničit larvy komárů, kteří virus Zika přenášejí

V Salvadoru se snaží zničit larvy komárů, kteří virus Zika přenášejí | Zdroj: Reuters

Nemoc se objevila už skoro ve dvaceti státech. Největší počet případů, téměř čtyři tisíce, zaznamenala Brazílie. Na nákazu tam zemřelo nejméně pět dětí.

I přes velké investice do vývoje vakcíny zatím proti nákaze neexistuje žádný účinný lék. Salvador proto podle svého ministra zdravotnictví Eduarda Espinozy doporučuje odsunout mateřství až do roku 2018.

PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

Číst článek

„Pokud se rozhodnou otěhotnět, musí dodržovat určitá opatření. Aby se nevystavovaly komářím štípancům, měly by mít zakrytou co největší část těla," říká ministr zdravotnictví.

Některé aktivistky hájící ženská práva ale podle BBC doporučení vlád kritizují. Upozorňují na to, že ve zmíněných zemích je až polovina všech těhotenství neplánovaná a rozšířené je i sexuální násilí.

Virus zika je přenášený komárem rodu Aedes, stejným jako u horečky dengue nebo chikunguya. Nemoc pak u dospělých vyvolává příznaky podobné chřipce. V těle může odeznít bez příznaků, v horším případě ale způsobuje ochrnutí končetin, nebo smrt.

Dosud nejvíce případů nakažení tímto virem, téměř 4000, zaznamenali v Brazílii. Tisíce nakažených hlásí i Kolumbie, v dalších zemích jde většinou o stovky případů.

Kolumbijský ministr zdravotnictví Alejandro Gaviria ukazuje symptomy onemocnění po nakažení virem Zika | Foto: Reuters

Virus zika je přenášen v tropickém a subtropickém klimatu komárem rodu Aedes aegypti a způsobuje onemocnění podobné chřipce. Mezi příznaky patří teplota, bolest kloubů, svalů a hlavy, zánět spojivek či vyrážka. Nemoc po 2 - 7 dnech odeznívá, mnoho nakažených její průběh ani nezaznamená. Virus může spouštět tzv. Guillain-Barrého syndrom či mít vliv na plod těhotné ženy. Více v PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

ČRo, Iva Kestřánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme