Olympijské hry v Riu de Janeiru začnou za půl roku. Organizátoři mírní obavy z viru zika

Přesně za půl roku začnou v Riu de Janeiru první olympijské hry na jihoamerickém kontinentu. Přípravy infrastruktury i stadionů finišují a olympijská sportoviště hostí další testovací závody. Organizátoři ale musí mírnit obavy z viru zika, který se šíří v Brazílii i dalších zemích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komár egyptský (Aedes Aegypti), přenašeč viru zika

Komár egyptský (Aedes Aegypti), přenašeč viru zika | Zdroj: Reuters

V Riu de Janeiru začíná tradiční festival. Jen co o čtyři dny později skončí, rozběhne se další kolo testovacích sportovních akcí.

Po budoucí trase olympijského závodu se tak projede třeba cyklistický šampion Peter Sagan a jeho dva stájoví kolegové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijské hry v Riu de Janeiru začnou za půl roku. Organizátoři mírní obavy z viru zika. Podrobnosti zjišťoval jihoamerický zpravodaj David Koubek

Žádný velký skluz v přípravách zřejmě Brazilci nemají. Radnice si dokonce troufla vypovědět smlouvu firmě, která staví stadiony pro tenis a jezdectví.

Organizátoři mají ale v těchto dnech jiné obavy, a to z viru zika. Mezinárodní zdravotnická organizace vyhlásila v pondělí mezinárodní krizový stav.

PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

Číst článek

Národní olympijské výbory například řeší, co doporučit potenciálně těhotným sportovkyním. Brazilská vláda zrušení nebo přeložení her odmítá a místní organizační výbor se snaží návštěvníky her uklidňovat.

Šéf zdravotnických služeb Rio2016 João Grangeiro doporučuje lidem prevenci, hlavně přes den, kdy komáři útočí. Upozorňuje také na to, že v srpnu je v Riu de Janeiru zimní období a komárů není zdaleka tolik jako nyní.

Informace z Ria jsou nadějné a pozitivní, říká Martin Doktor půl roku před startem OH

Číst článek

Virus zika | Foto: Český rozhlas

David Koubek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme