Organizátoři OH v Riu šetří. Seškrtali deset procent provozních nákladů

Olympijské hry nejsou levná akce, a občas se oproti plánu hodně prodraží. Své o tom vědí třeba v Aténách nebo v Soči. V Rio de Janeiru, kde budou letní hry příští rok, si ale dávají pozor. Brazilští organizátoři dokonce chtějí ušetřit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do her v Riu zbývá necelý rok, sportoviště už pomalu získávají konečnou podobu

Do her v Riu zbývá necelý rok, sportoviště už pomalu získávají konečnou podobu | Zdroj: Reuters

Rozpočty Brazílie, státu Rio de Janeiro i radnice jsou kvůli ekonomické krizi napjaté, a tak se organizátoři rozhodli prověřit a omezit výdaje, aby se vešli do svého provozního rozpočtu. Průměrně tedy chtějí ušetřit 10 procent provozních výdajů, v některých oblastech ale až 30 procent.

Balík financí pro Organizační výbor je stanoven na 3,6 miliardy amerických dolarů. Šetřit se má na dopravě, bezpečnosti, jídle i dobrovolnickém programu. Škrty se mají týkat i testovacích závodů, kterých jsou desítky. Některé z nich nebudou přístupné veřejnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o šetření organizátorů her v Riu přiblížil zpravodaj ČRo David Koubek

Ani zahajovací ceremoniál na stadionu Maracanã nebude tak opulentní, jak se myslelo. Organizátoři například škrtli ze svých plánů dvoupatrové pódium.

Sportovišť by se šetření dotknout nemělo. Po fotbalovém MS si Brazilci dávají velký pozor, starosta chce dokázat, že vše bude včas a vše v rámci nákladů. Pokud jde o náklady, má plnění rozpočtů zajistit i to, že financování projektů zajištuje z více než poloviny soukromý sektor.

Některá plánovaná sportoviště ovšem podle plánu nevzniknou, nebudou to ale ta hlavní, tréninky nebo úvodní fáze turnajů se přesunou na jiné stadiony.

Oproti Londýnu bude Rio levnější

Celkové náklady na OH v Riu jsou vyčísleny na 10,3 miliardy dolarů při současném kurzu, ten rozpočet se podle kontroly v srpnu navýšil zatím o necelá 2 procenta. Do této částky jsou vedle rozpočtu Organizačního výboru započítány i náklady na sportoviště a novou infrastrukturu města.

Londýnské hry před 3 lety stály 14 miliard dolarů, při kandidatuře to byly 4 miliardy. A třeba se Soči se číslo moc srovnávat nedá. Zimní hry sice mají být rozsahem menší, ale náklady byly mnohem vyšší. Podle nejčastěji uváděného čísla je to 50 miliard dolarů, tedy víc než čtyřikrát dražší oproti plánu.

 

Bikeři sjíždí a testují tratě v Riu, v neděli absolvují závod.

Posted by ASC Dukla on 9. říjen 2015

David Koubek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme