Orlando je dost odolné, tragickou událost překoná, věří obyvatelé města

Pietním shromážděním pod širým nebem si Orlando připomnělo oběti útoku, při němž o víkendu zahynulo 49 lidí. Útočník, kterého zastřelily speciální policejní jednotky, se podle vyšetřovatelů inspiroval radikálními extremistickými myšlenkami na internetu. Přímé napojení na hnutí Islámský stát ale FBI zatím nenašla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietním shromážděním pod širým nebem si Orlando připomnělo oběti útoku, při kterém o víkendu zahynulo 49 lidí

Pietním shromážděním pod širým nebem si Orlando připomnělo oběti útoku, při kterém o víkendu zahynulo 49 lidí | Zdroj: Reuters

Několik stovek lidí v centru Orlanda vzpomínalo na oběti útoku, který svým dopadem daleko přesáhnul hranice města i Floridy.

„Otřesení, hněv a hluboký smutek,“ shrnuje pocity shromážděných Sally Fyffeová z Orlanda.

V centru města se u improvizovaného památníku plného květin, vzkazů, fotografií a vzpomínek scházejí ti, kdo přišli o blízké, ale i ti, kteří je přicházejí podpořit.

Jak podotýká Sallyin manžel, tragédie se dotkla v té či oné míře každého. James Fyffe ale jako mnozí další věří, že Orlando je dost odolné, tolerantní a rozmanité na to, aby tragické události překonalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americké Orlando se vzpamatovává z víkendového útoku na gay klub. Reakce přímo na místě zjišťovala zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Syn Fyffeových, Adam, je členem místní gay komunity. V sobotu večer se chystal do klubu vyrazit i se svým manželem, nakonec oba nešli jen čirou náhodou. Jejich pět nejbližších přátel ovšem zahynulo.

Své dva přátele, Drewa a Juana, tiše oplakává i Michael. O vzpomínky a pocity nemá sílu se dělit, stejně jako řada příbuzných, kteří čekají u zhruba kilometr vzdálené nemocnice doslova na každou zprávu lékařů.

Kyle Tragar přišel do centra města nabídnout podporu všem, kdo ji potřebují. Šok z toho, že se teror odehrává tady a teď a ne daleko na televizní obrazovce, prý ještě docela nestrávil. Je to podle něj bolestná připomínka toho, že tragické události se dotýkají všech, kterým není lhostejná lidskost.

„Nebyl to útok namířený jen proti jedné skupině, byl to útok na celou Ameriku. Dokážeme mu ale čelit jednotně, sebereme se a budeme zase žít plně a svobodně,“ myslí si Kyle, který zároveň odmítá, aby se ukazovalo prstem na jednu skupinu obyvatel.

Americké Orlando se vzpamatovává z víkendového útoku na gay klub. Stovky lidí si připomínají památku obětí | Foto: Lenka Kabrhelová

„Jeden z hlavních pilířů, na kterých Spojené státy stojí, je to, že jsme každý přišli odjinud – tedy pokud nepatříte k potomkům původních obyvatel. V momentě, kdy začneme označovat jednu skupinu lidí za nepřátele, ztratíme sami sebe jako národ. Nesmíme se tou cestou vydat. V každé komunitě jsou dobří i špatní lidé, nezáleží na náboženství, rase ani etnické příslušnosti,“ je přesvědčen Kyle.

Další z účastníků piety, Joe Kennedy, připomíná, že na místě obětí se mohl ocitnout kdokoli nejen z místní gay komunity. Jak říká, podpořit přišel hlas těch, kteří jsou přesvědčení, že láska zvítězí.

Útok vzbudil u lidí obrovskou vlnu solidarity. Na pozůstalé se podle organizátorů vybralo téměř 2,5 miliónu dolarů.

Lenka Kabrhelová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme