Papež František promluví v americkém Kongresu, jako první hlava římskokatolické církve

Papež František dnes vystoupí s projevem k oběma komorám amerického Kongresu. Už včera se setkal s americkým prezidentem, duchovními, věřícími i tisíci lidí různých vyznání. Při návštěvě Bílého domu se věnoval politickým a sociálním otázkám jako je změna klimatu, chudoba či imigrace. Během mše ve Washingtonu pak kanonizoval misionáře z 18. století.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež promlouvá ke shromáždění před katolickou bazilikou ve Washingtonu

Papež promlouvá ke shromáždění před katolickou bazilikou ve Washingtonu | Zdroj: Reuters

Davy Američanů neváhaly ve středu čekat hodiny na projížďku papamobilu ulicemi Washingtonu a pozdravit svatého otce nadšeným aplausem.

Emi Remalianová se usmívá a zároveň jí po tváři tečou slzy. Tak jako mnohé další ji přemohly emoce. Jak říká, vidět jakéhokoli papeže by byl sám o sobě zážitek na celý život, papež František má ale v jejím srdci zvláštní místo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Papež František se ve středu setkal s americkým prezidentem, duchovními, věřícími i tisíci lidí různých vyznání. Jeho návštěvu sledovala zpravodajka Lenka Kabrhelová

Dojetí neskrývá ani Angela Bargasová, papeže označuje za jedinečného člověka, který svůj život věnuje starosti o druhé, má otevřenou mysl i srdce, které je ochotný nabídnout každému. Vidět ho byť jen z dálky je podle ní požehnání.

Papež František vyslal americké společnosti duchovní i politický vzkaz. Apeloval na politiky, aby přijali okamžité kroky k zastavení změny klimatu, široké masy vyzval k soucitu s chudými, potřebnými i solidaritě s migranty.

A to je poselství, které v USA rezonuje s názorem řady lidí - katolíků, protestantů, vyznavačů jiných konfesí i ateistů. Jak říká Sean O'Brian, papež dokáže vytvořit otevřenou atmosféru, ve které je možné hledat dialog a porozumění.

Sean, jeden z mnoha mladých lidí, kteří papeže přišli pozdravit, oceňuje papežovy umírněné názory ohledně gay komunity i podporu řešení problémů životního prostředí. Mladý muž, který vystudoval jezuitskou univerzitu, to přičítá právě jezuitskému zázemí Františka, který podle něj je schopný přesáhnout ideologické rozdíly, s nimiž se věřící i ateisté na polarizující otázky dívají.

Další z papežových příznivců, Kyle Bloom je přesvědčený, že papež má unikátní šanci sjednotit lidi tam, kde je to za jiných okolností nemyslitelné.

Kanonizace misionáře vyvolává kontroverzi

I přes vřelé přijetí ale papežova návštěva není ušetřena kontroverzí. František během mše v největší katolické bazilice kanonizoval misionáře Junipera Serru, jako vůbec prvního ve Spojených státech. Františkánský kněz přinesl křesťanství na západ Spojených států, do dnešní Kalifornie.

Zatímco katolíci s latinskoamerickými kořeny to považují za opožděné uznání hispánské části církevní historie, původní obyvatelé Ameriky jsou pobouření. Misionář z 18. století pro je pro ně symbolem útlaku, vyhlazování původních kultur a zotročování lidí.

Očekává se, že během dalších dnů dojde i na politicky vyostřená témata, která rozdělují americkou společnost. Jeden z republikánských kongresmanů už ohlásil bojkot dnešního papežova projevu k oběma komorám Kongresu, kvůli Františkovu postoji vůči změnám klimatu.

A i když na politické půdě a často i mimo ni je hledání jednoty obtížné a mnohdy neproveditelné, přinejmenším nedaleko Bílého domu se, jak jsou mnozí přesvědčení, papeži aspoň na okamžik sounáležitost a shodu vdechnout davům povedlo.

Je to i nejsilnější zážitek, který si z ulic odnáší dojatá studentka Emi. „Je nepodstatné, kdo jste, odkud jste, nezáleží na vašem původu, rase, přesvědčení. Důležité je, že jsme všichni lidé z jednoho světa.“

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme