V Panamě se slaví. Do rozšířeného průplavu vplula první loď

Do rozšířeného Panamského průplavu vplula první loď. Plavidlo s původním názvem Andronikos čínští majitelé přejmenovali na počest znovuotevření průplavu na Panama. Čínskou firmu, které plavidlo s 9 tisíci kontejnery na palubě patří, vylosovali správci vodní cesty v dubnové loterii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do rozšířeného Panamského průplavu vplula první loď

Do rozšířeného Panamského průplavu vplula první loď | Zdroj: ČTK

Spojnici Atlantského a Tichého oceánu teď překonají i třikrát větší lodě než dřív. Rozšíření stálo v přepočtu přes 130 miliard korun.

Večerního slavnostního otevření průplavu se zúčastní na 70 světových politiků. Mezi nimi prezidenti Spojených států a Číny Barack Obama a Si Ťin-pching.

Panamský průplav postavili Američané v letech 1904 až 1914. Až do konce minulého století ho taky provozovali a odváděli za to Panamě roční poplatek. Dohodu o předání kanálu Panamě podepsal americký prezident Jimmy Carter.

Průplavem ročně projde asi 6 procent světového obchodu. Výnosy z dopravy v kanálu tvoří asi 40 procent panamského hrubého domácího produktu.

Panamský průplav | Foto: ČTK

ČRo, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme