Pod jménem zpěváka Marleyho se budou prodávat výrobky z konopí

Jméno fenomenálního zpěváka reggae Boba Marleyho může brzy vydělat jeho potomkům miliony dolarů. Nebude to ale díky jeho písničkám. Rodina slavného hudebníka se rozhodla poskytnout jeho jméno značce, pod kterou se bude ve Spojených státech a možná i v některých zemích Evropy prodávat konopí a výrobky z něj. Ve dvou státech USA je totiž prodej marihuany pro rekreační účely legální a další státy uvažují o podobném kroku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bob Marley

Bob Marley | Foto: Press kit

Podle Boba Marleyho bylo konopí nebo tráva, jak říkal, prostě rostlina dobrá pro všechno a pro všechny. Už před 50 lety byl propagátorem legalizace marihuany.

Teď mu v tom chce pomoci soukromá firma Privateer Holdings sídlící v Seattlu ve státě Washington. Právě tam a v Coloradu je povolené prodávat dospělým zákazníkům marihuanu i pro jiné než léčebné účely. V dalších 21 státech dnes může konopí předepsat pacientovi lékař.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pod jménem zpěváka Boba Marleyho se budou prodávat výrobky z konopí. Informuje o tom redaktor Pavel Novák

Ve firemním videu natočeném s dětmi Boba Marleyho říká jeho dcera Cedella, že pro otce byla tvůrčí inspirace vším. Byla pro něj nezbytná jako vzduch, který dýchal. Když kouřil, měl inspiraci a jeho mysl byla otevřená nápadům. Říkal, že tráva pro něj byla darem z nebes.

Společnost Privateer Holdings slibuje, že pod značkou Marley Natural bude dodávat například krémy a pleťová mléka s konopím. Také oleje nebo rozprašovače ve tvaru elektronických cigaret. Prodávat bude i balené květy konopí. V nabídce ovšem nebudou už ubalené cigarety s marihuanou.

Firma nezakrývá, že jí jde hlavně o zisk. Věří, že prodejem produktů s konopím a samotného kuřiva vydělá miliony. Jen dnes se ve Spojených státech legálně prodá marihuany za 2,5 miliardy dolarů.

Po státech Washington a Colorado odhlasovaly tento měsíc i Oregon a Aljaška zákon povolující prodej marihuany v jakékoli formě dospělým klientům. Ačkoliv lékaři a odborníci na drogové závislosti varují před snadnou dostupností konopí, budou je možná brzy následovat i další americké státy.

Podle průzkumu Gallupova ústavu je 51 procent Američanů pro legalizaci konopí. V roce 1969, když Bob Marley rozjížděl svou kariéru, měla stejný názor jen o něco víc než desetina obyvatel Spojených států.

Logo značky Marley Natural tvoří stojící lev se dvěma konopnými listy. K propagaci značky bude samozřejmě sloužit Marleyho hudba.

Cedella Marlyová tvrdí, že by byl její otec velmi šťastný, že se jeho hlas používá v úsilí o legalizaci konopí. Dokonce věří, že se tatínek tam někde nahoře směje, když vidí, co se to dole na Zemi teď děje.

První výrobky se jménem Boba Marleyho se mají začít v Americe prodávat koncem příštího roku.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme