'Podívejte se na její obličej!' Trump urážel svou republikánskou rivalku

Uchazeč o úřad prezidenta Spojených států Donald Trump hrubě urazil svou konkurentku v republikánských primárkách Carly Fiorinaovou. V rozhovoru pro web časopisu Rolling Stone se pohrdlivě vyjádřil o jejím zjevu. Fiorinaová incident označila za velmi vážný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Republikánský uchazeč o prezidentský úřad Donald Trump

Republikánský uchazeč o prezidentský úřad Donald Trump | Zdroj: Reuters

„Podívejte se na její obličej, copak by ji někdo volil?“ prohlásil Trump.

„Dovedete si představit, že toto je tvář příštího prezidenta? Jasně, je to ženská, neřekl bych o ní křivé slovo. Ale fakt, chlapi, seberte se. Mluvíme přece vážně,“ dodal kontroverzní realitní magnát.

Fiorinaovou, která je Trumpovým soupeřem o republikánskou nominaci, výroky nadmíru pohoršily. „Možná mu jdu na nervy, protože se na něj dotahuji v průzkumech,“ řekla televizi Fox News někdejší šéfka společnosti Hewlett-Packard.

Přehrát

00:00 / 00:00

Boj o nominace v amerických prezidentských volbách přitvrzuje. Mluvil o tom Igor Lukeš, profesor historie na Bostonské univerzitě

Trump, který republikánský žebříček uchazečů o Bílý dům vede už dlouho, se o ženách pohrdlivě nevyjádřil poprvé.

Minulý měsíc napadl moderátorku Fox News Megyn Kellyovou, která po něm chtěla vysvětlení jeho dřívějších výroků o ženách jako tlustých prasatech a povalečích.

O svůj dojem z neodbytné moderátorky se Trump později podělil v rozhovoru pro televizi CNN: „Bylo vidět, že má oči podlité krví. Krví měla podlité úplně všechno.“

'Vypadá jako kámoš'

Podle Igora Lukeše, profesora historie na Bostonské univerzitě, je Trump v určitých demografických skupinách opravdu oblíben, inteligentní republikáni ale mají z jeho slovních výpadů hrůzu.

„Je docela možné, že za výroky tohoto typu není vůbec žádná promyšlená taktika a už vůbec ne nějaká chytrá strategie. Klidně bych naopak věřil, že Trump říká, co říká, protože si to myslí. A nikdo mu zatím nevysvětlil, že člověk nemůže vždycky říkat, co ho napadne,“ uvažuje Lukeš.

„Pokud za tím je nějaká úvaha, pak asi to, že v očích jistých voličů vypadá Trump autenticky, je to jeden z nich, je to kámoš,“ dodává.

Republikánská uchazečka o prezidentský úřad Carly Fiorinaová | Foto: Reuters

Jak ukázal jeden z nedávných průzkumů, kdyby Donald Trump stál ve vlastních volbách proti demokratce Hillary Clintonové, těsně by ji porazil. Clintonovou sice podporuje pevné jádro voliček demokratické strany, je ale považována za problematickou kandidátku.

„Má pověst osoby, která ne vždycky říká pravdu. Nejlépe to ilustruje právě teď probíhající skandál okolo e-mailové adresy, kterou Hilary v rozporu se všemi předpisy a nařízeními používala jako ministryně zahraničních věcí,“ vysvětluje Lukeš.

„Pevně věřím, že vedení republikánské strany se Trumpa děsí mnohem víc než demokraté a že udělá, co bude možné, aby ho nahradil někdo přece jen intelektuálně a morálně pevnější. A totéž by se mělo stát u demokratů,“ upozorňuje.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme