Pokud chce Hillary Clintonová vyhrát volby, musí se postavit Trumpově rétorice strachu

Kandidátka na americkou prezidentku Hillary Clintonová působí na první pohled jako žena, která si všímá globálních trendů a na rozdíl od provinčního protikandidáta Donalda Trumpa dobře ví, jak to ve světě chodí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová na sjezdu Demokratické strany

Hillary Clintonová na sjezdu Demokratické strany | Foto: Disney, flickr.com, CC BY-ND 2.0, ABC Television Group

Když se ale podíváme na poslední trendy pozorněji, zjistíme, že je to naopak Donald Trump, kdo se trefil do ducha doby a pluje na vlně aktuálních světových trendů. Pokud chce Hillary Clintonová uspět, musí toto zjištění přestat ignorovat, soudí magazín Foreign Policy.

Většina světa se nyní nachází ve víru strachu a temných emocí. Západ působí dojmem, že je na pokraji nervového zhroucení. Nejistota z pomalého ekonomického růstu a možného návratu hospodářské krize se snoubí se strachem z terorismu a obavami z dopadů uprchlické krize. Převládá dojem, že současné vládnoucí elity jsou zcela mimo kontakt s běžnými občany a jejich životy.

Ve Velké Británii Nigel Farage a Boris Johnson využili obavy Britů, kteří pak hlasovali pro odchod z Evropské unie. Marine Le Penová ve Francii využívá strachu z imigrantů a spřádá plány, jak se stát francouzskou prezidentkou.

Vzpoura populistů

V Maďarsku Viktor Orbán vyhlásil konec liberální demokracie a v Německu stoupá podpora xenofobní Alternativy pro Německo. Všichni tito představitelé – snad s výjimkou Borise Johnsona – také nejrůznějším způsobem podpořili kandidaturu Donalda Trumpa.

A nejde jen o Evropu. Na Filipínách se dostal k moci násilnický Rodrigo Duterte, který si vysloužil přezdívku Filipínský Trump. Turecký prezident Recip Erdogan systematicky likviduje demokratické instituce. Trump si zdánlivě dobře rozumí i s ruským prezidentem Putinem nebo s kontroverzním egyptským prezidentem Abd al-Fattáhem as-Sísím, kterého nedávno označil za „skvělého chlapa“.

Clintonová debatu s Trumpem vyhrála, tvrdí CNN. Kandidát republikánů byl častěji v defenzivě

Číst článek

Celá tato globální vzpoura populistů má jistě co do činění s ekonomickými problémy a dobou, jejíž překotný vývoj vytlačil příliš mnoho lidí na okraj společnosti. To ale není zdaleka jediný problém. Odpor proti liberalismu se šíří i ze zemí a krajů, které jsou na tom ekonomicky poměrně dobře.

Zásadním problémem je, že jsme vstoupili do světa permanentní změny. Dávné jistoty se postupně rozpadají, což v mnoha lidech pochopitelně vyvolává pocity nejistoty a strachu. Nehledají racionalitu, hledají bezpečí, uklidnění a možnost někomu věřit. Což jsou podněty, které často zdvíhal tradiční kmenový nacionalismus.

Clintonová by měla hovořit o hodnotě demokracie jako takové

Studie, věnující se tomu jak lidé vnímají realitu, potvrzují, že víc než životní zkušenost hraje roli v jejich rozhodování to, co si myslí, že se děje ostatním lidem. Trumpovy temné vize plné hospodářské recese, pouliční kriminality a přívalu utečenců z celého světa nekorespondují ani tak s jejich zkušeností, jako s jejich obavami.

Jakým způsobem tedy mohou zastánci liberální demokracie uspět? Boj proti chudobě a nerovnosti je pochopitelně jednou z odpovědí. Ale nesmí podceňovat ani méně hmatatelné důvody obav. Demokracie musí najít způsob, jak tlumit šok občanů z neustálé změny. Je třeba promýšlet informační politiku včetně programů na zvyšování mediální gramotnosti. Je totiž nezbytné zkrotit současnou vlnu spikleneckých teorií.

Donald Trump slibuje v příští debatě tvrdší výpady proti rivalce Hillary Clintonové

Číst článek

Sama Hillary Clintonová by podle magazínu Foreign Policy měla víc hovořit o hodnotě demokracie jako takové. Měla by se věnovat reformě institucí, větší transparentnosti a změně volebního systému, který by dal lidem větší možnost skutečně ovlivňovat politiku.

Spojené státy mají šanci nastartovat ve volbách nový trend. Ukázat, že silová řešení a populističtí politici nejsou řešením. To vyžaduje, abychom si přiznali nedostatky naší vlastní demokracie, píše magazín Foreign Policy.

ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme