Policie v americkém Fergusonu posiluje hlídky před dalšími případnými protesty

Americké St. Louis se připravuje na další bouřlivé protesty. V předešlých hodinách tam policie zadržela přes 80 lidí. Někteří z nich rabovali obchody, zapalovali auta a rozbíjeli okna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Interiér policejního vozu poničeného rozlíceným davem ve Fergusonu

Interiér policejního vozu poničeného rozlíceným davem ve Fergusonu | Zdroj: Reuters

St. Louis na dnešní noc mnohonásobně posílí hlídky v ulicích. Slíbil to šéf tamní policie Samuel Dotson.

„Respektujeme to, že každý má právo vystoupit a říct svůj názor, ale v ulicích bude tentokrát víc policistů, a pokud se objeví známka porušování zákona, okamžitě zasáhnou, a to mnohem rychleji než předešlé noci,“ řekl.

Nepokoje vypukly hned poté, co porota oznámila, že nebude soudit strážníka, který v srpnu zastřelil neozbrojeného černošského mladíka. Pro obvinění policisty prý není dostatek důkazů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo z Fergusonu se přihlásila zpravodajka Lenka Kabrhelová a situaci zhodnotil vedoucí katedry amerických studií UK Kryštof Kozák

Rodina i mnozí další obyvatelé Fergusonu to ale odmítají. Americký prezident Barack Obama naproti tomu apeloval na demonstranty, aby se zdrželi násilí a rozhodnutí poroty akceptovali.

Proti verdiktu poroty lidé protestovali i v jiných amerických městech, třeba v New Yorku, Washingtonu, Los Angeles nebo Oaklandu.

Ve Fergusonu teď panuje depresivní nálada, lidé jsou podle zpravodajky Českého rozhlasu rozčílení. Část hlavní ulice, kde se nejvíc protestovalo, je uzavřená policisté tam nikoho nepouštějí. Lidé se tam už ale pokoušejí odklízet nejhorší následky nedávného rabování.

Nepokoje ve Fergusonu - ilustrační mapka oblasti | Foto: ČTK

Lenka Kabrhelová, Pavlína Nečásková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme