Policie zatkla Rahamiho kvůli explozím v New Yorku. Jeho dopadení provázela přestřelka

Americká policie zadržela osmadvacetiletého Ahmada Khana Rahamiho, který se měl podílet na sobotních bombových útocích v New Yorku a okolí. Jeho dopadení provázela přestřelka, při které byl zraněn.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie zatkla Ahmada Khana Rahamiho

Policie zatkla Ahmada Khana Rahamiho | Zdroj: Reuters

Policie zadržela podezřelého ve městě Linden v New Jersey. Rahamiho policii nahlásil podle informací portálu The Guardian majitel místního baru, před kterým hledaný muž spal.

Majitel baru podle místního starosty Dereka Armsteada zavolal policii a až přivolaní příslušníci zjistili, že se jedná o hledanou osobu. Rahami vytáhnul pistoli a střelil policistu zblízka do trupu. Ten měl ale naštěstí neprůstřelnou vestu.

Podezřelý muž mezitím začal utíkat ulicí a střílet po policistech. Ti ho však postřelili. Sanitka poté odvezla Rahamiho do nemocnice v New Arku se zraněním na pravém rameni. Rahami byl ale stále při vědomí. Při zatýkání byl postřelen ještě další policista, dostal zásah do ruky.

Nyní chtějí úřady Rahamiho vyslechnout kvůli výbuchům v Seaside Parku v New Jersey a výbuchu v manhattanské čtvrti Chelsea. Podle BBC policie našla Rahamiho kvůli otiskům prstů na jedné z bomb. Protože jim ale není znám motiv podezřelého, nemohou ho obvinit z terorismu. Chybí také jakékoliv důkazy o jeho členství v nějaké organizaci.

Obama: Povedeme dál koalici proti Islámskému státu

Guvernér státu New York Andrew Cuomo přesto nevylučuje napojení teroristů na zahraniční. „Zatím jsme nevěděli o napojení na mezinárodní teroristy. Nepřihlásil se Islámský stát ani nikdo jiný a neměli jsme ani žádného podezřelého cizince. Pojítko se zahraničím může existovat a pak by tedy šlo o mezinárodní terorismus. Policejní sledování několika osob to naznačuje,“ uvedl Cuomo.

New York kvůli útokům a kvůli nadcházejícímu zasedání Valného shromáždění OSN, kterého se účastní i český prezident Miloš Zeman, zachovává přísná bezpečnostní opatření.

K výbuchům se vyjádřil také americký prezident Barack Obama. Ten řekl, že podobné útoky podněcuje přes internet takzvaný Islámský stát. Prezident proto slíbil, že jeho země dál povede koalici, která proti teroristům bojuje.

„Půjdeme po nich dál, zničíme jejich vůdce i infrastrukturu. Jejich územní ztráty v Sýrii a Iráku podkopávají jejich ideologii a časem poškodí i jejich snahu získat nové bojovníky a inspirovat lidi k násilí. Budeme taky přesvědčovat technologické firmy nebo zákonodárce, aby zasáhli proti extremistickému obsahu na internetu a všem nenávistným zprávám,“ řekl Obama.

Dnes bylo v americkém městě Elizabeth, které leží stejně jako Linden ve státě New Jersey, v batohu v odpadkovém koši nalezeno pět malých nástražných zařízení. Policisté tašku na místě odpálili. K náložím podle nich nebyly připojeny rozbušky.

Sobotní exploze na Manhattanu lehce zranila 29 lidí. V New Jersey ve stejné době policisté našli pět nastražených bomb nedaleko železniční stanice. Jedna z nich vybuchla, ale protože se v okolí nenacházeli žádní lidé, nikdo nebyl zraněn.

Lenka Kabrhelová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme