Policie zná jména útočníků ze San Bernardina, motiv prověřuje

Americká policie oznámila jména útočníků, kteří v komunitním centru v kalifornském San Bernardinu zastřelili 14 lidí a dalších 17 zranili. Ozbrojenci byli s nejvyšší pravděpodobností pouze dva a oba zemřeli na útěku při následné přestřelce s policií. Motiv útočníků zatím není zcela jasný, vyšetřování dál pokračuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní vozy lemují ulici, kde došlo k přestřelce s podezřelými ze střelby v San Bernardinu

Policejní vozy lemují ulici, kde došlo k přestřelce s podezřelými ze střelby v San Bernardinu | Zdroj: Reuters

Prvním z útočníků je podle policie osmadvacetiletý Američan Syed Farook, druhou podezřelou je o rok mladší Tashfeen Maliková. Původ ženy americké úřady neznají, ale vědí, že oba podezřelí byli partneři nebo manželé.

V amerických médiích už vystoupil švagr Syeda Farooka. Ten řekl, že nemá ponětí, proč jeho příbuzný střílel a je prý celou událostí otřesený.

Střelba se odehrála ve středu dopoledne místního času (kolem 20:00 SEČ) v budově, kde sídlí úřad sociálních služeb. Lidé, kteří tam pracují, mají na starost pomoc postiženým. V budově se v okamžiku střelby mohlo nacházet možná až 600 lidí, konala se tam předvánoční oslava.

„Byla to vánoční oslava místního úřadu, kde Farook pět let pracoval jako odborník na životní prostředí. Farook se oslavy účastnil, ale odešel z ní předčasně, podle svědků byl rozčílený. Pak se zase vrátil a můžeme potvrdit, že později zemřel při přestřelce s policií,“ oznámil šéf policie v San Bernardinu Jarrod Burguan.

Střelba v Kalifornii si vyžádala 14 obětí. Dva útočníky policie později zastřelila

Číst článek

Farook se po hádce do centra vrátil těžce ozbrojený a zřejmě s neprůstřelnou vestou a začal kolem sebe pálit. Vzhledem k tomu, kolik měl u sebe zbraní, to podle policie vypadá, že se na útok do určité míry připravoval a hádka byla jen rozbuškou.

Motiv činu zůstává podle policie dál nejasný, nic však nenaznačuje tomu, že nějak souvisel s mezinárodním terorismem.

Americký prezident Barack Obama v reakci na krveprolití opět vyzval k přísnější kontrole zbraní.

„Tuhle zemi trápí hromadné střelby v míře, jaká nemá obdoby jinde ve světě. A my můžeme podniknout kroky, které tyto případy zcela nevymýtí, ale sníží jejich frekvenci. Mám na mysli zdravý selský rozum, nové zákony o zabezpečení zbraní, důslednější kontroly,“ řekl Obama v televizi CBS.

„Kvůli prevenci terorismu jsou v USA lidé, kteří mají zakázaný vstup do letadla. Tito lidé ale mohou jít do obchodu a koupit si tam střelnou zbraň. To se musí změnit,“ dodal.

ČTK, Jan Prokeš, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme