Policista, který v USA zastřelil černošského mladíka, dal výpověď

Policista Darren Wilson, který v srpnu zastřelil v americkém Fergusonu neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna, rezignoval na svoji práci u policie. Oznámil to Wilsonův právník Neil Bruntrager. Zabití mladíka a neobvinění policisty ze zabití vyvolala vlnu nepokojů ve Fergusonu i v celých Spojených státech a případ rozproudil debatu nad vztahy mezi policií a komunitami v mnoha městech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Během protestů požadujících Wilsonovo obžalování bylo zadrženo v USA přes 600 lidí

Během protestů požadujících Wilsonovo obžalování bylo zadrženo v USA přes 600 lidí | Zdroj: ČTK

Wilson je od střelby 9. srpna na nucené dovolené. Podle Bruntragera má rezignace okamžitou platnost.

Wilson řekl listu St. Louis Post-Dispatch, že odchází ze své vlastní vůle, protože se dozvěděl, že jeho policejní oddělení obdrželo několik výhrůžek násilím, pokud zůstane nadále zaměstnancem policie. „Nejsem ochotný nechat někoho jiného zranit kvůli mně," řekl listu.

Už před několika dny v rozhovoru pro televizi ABC Wilson uvedl, že o odchodu od policie uvažuje.

„Měl jsem práci u policie ve Fergusonu moc rád. Myslíte ale, že se tam můžu ještě někdy vrátit? Že by mě tam přijali a že bych tam byl v bezpečí? Neohrozil bych tím sebe i své kolegy? To jsou otázky, na kterými přemýšlím. Chtěl bych jen žít normální život.“

Aktivista: Chceme spravedlnost pro Michaela Browna

Agentura AP oslovila několik demonstrantů ve Fergusonu, aby se jich zeptala, co na Wilsonovu rezignaci říkají. Reagovali pokrčením ramen nebo vyjádřili nezájem. Bojovník za lidská práva Al Sharpton AP řekl, že jim nejde o Wilsonovo propuštění, ale chtějí spravedlnost pro Michaela Browna.

Velká porota více než tři měsíce přezkoumávala důkazy v případě a tento týden rozhodla, že 28letého policistu neobviní ze zabití Browna. Americké ministerstvo spravedlnosti však stále vede vlastní vyšetřování kvůli možnému porušení občanských práv, které by mohlo skončit federálním obviněním, dodala agentura AP.

Co se stalo v srpnu ve Fergusonu
Podle jedné verze si policista všiml, že 18letý Michael Brown drží v ruce doutníky, jejichž krádež před tím ohlásil nedaleký obchod. Wilson se prý nejdříve pokoušel s mladíkem mluvit ze svého auta, ten mu ale měl dát dvě rány pěstí do obličeje. Celá potyčka skončila tím, že Brown po několika předchozích výstřelech neuposlechl výzvu policisty, aby si lehl na zem, a naopak se proti Wilsonovi rozeběhl. V obavách o vlastní život policista mladíka zastřelil. Druhá strana tvrdí, že Wilson střílel, když Brown zdvihal ruce na znamení, že se vzdává.

Wilson uvedl, že ho mladík napadl, pral se s ním a on střílel v sebeobraně. Podle jiných tvrzení se však mladík v okamžiku, kdy byl zastřelen, vzdával.

Brown byl podezřelý, že ukradl doutníky z nedalekého obchodu, avšak Wilson v době incidentu o krádeži nevěděl. Incident již v srpnu rozpoutal ve Fergusonu, předměstí St. Louis, násilné nepokoje, které po oznámení poroty ještě zesílily.

Tento týden bylo během protestů požadujících Wilsonovo obžalování zadrženo v USA přes 600 lidí. Většina z nich byla propuštěna.

ČTK, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme