Poprvé po půl století vyplula z USA ke břehům Kuby americká výletní loď

Na Kubu by dnes odpoledne měla poprvé po padesáti letech dorazit turistická loď ze Spojených států. Plavidlo včera vyplulo z Miami na Floridě a namířeno má do Havany. Rozšíření cestovních možností je součástí oteplování vztahů mezi oběma zeměmi. Po moři by se podle očekávání měly na komunistický ostrov během příštích měsíců dostat tisíce návštěvníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká výletní loď Adonia opouští přístav v Miami a míří ke kubánským břehům

Americká výletní loď Adonia opouští přístav v Miami a míří ke kubánským břehům | Zdroj: ČTK

„Dlouho se cestovat na Kubu nemohlo, nedovolovala to ani Kuba, ani Spojené státy, teď se vše mění,“ říká Arnold Donald, šéf společnosti Carnival.

Právě tato společnost provozuje loď Adonia, která se 700 pasažéry na palubě vyplula z Miami jako vůbec první plavidlo v rámci nové dohody o námořní dopravě.

Obě země se na obnovení cestování po moři dohodly už před delší dobou. Teprve před týdnem však kubánské úřady zrušily dlouholeté nařízení, které kubánským občanům zakazovalo přijet nebo opustit zemi jinak než letecky.

Zákaz se vztahoval i na Američany kubánského původu. Společnost Carnival proto odložila zahájení provozu linky až do zrušení zákazu.

Před kubánskou revolucí, která v roce 1959 vynesla do čela země Fidela Castra, byly lodě a trajekty běžným způsobem dopravy mezi oběma zeměmi.

Vztah USA - Kuba | Foto: Český rozhlas

Lenka Kabrhelová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme