Požáry v Kalifornii vyhnaly z domovů přes 12 tisíc lidí. Hašení komplikují horka

Přes 20 velkých požárů dál pustoší Kalifornii. V ohni už přišel o život jeden hasič. Úřady z bezpečnostních důvodů evakuovaly přes 12 tisíc lidí, v oblasti platí výjimečný stav. Meteorologové předpovídají další horké dny, ve kterých se hasičům zřejmě nebude pracovat lépe než doteď.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kalifornští hasiči bojují s poožárem

Kalifornští hasiči bojují s poožárem | Zdroj: Reuters

V Kalifornii zuří kolem 100 požárů, 20 z nich je velkých. Řadu z nich zažehly blesky. Nad územím se totiž přehnalo několik silných bouřek. Během nich ale téměř nezapršelo, v oblasti tak stále panuje sucho.

Plameny hasí přes 9000 hasičů. S nejrozsáhlejším požárem bojuje západně od Sacramenta i hasička Lynne Tolmachoffová. Ta upozornila, že jejich práci komplikují vysoké denní teploty, které přesahují hranici 30 stupňů.

Vzdušná vlhkost se výrazněji nezvyšuje ani přes noc. Hasiči tak pracují v plném nasazení 24 hodin denně.

Podle předpokladů by mohli malé požáry zkrotit už v příštích hodinách. U dalších větších, u kterých kontrolují většinu plamenů, by se tak mohlo stát v průběhu nejbližších dnů. V případě největšího požáru je ale pod kontrolou sotva 5 procent zasaženého území.

Hasičům po celé zemi pomáhá Národní garda, kterou kalifornský guvernér povolal před několika dny, když v oblasti vyhlásil výjimečný stav.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme