Před americkými volbami WikiLeaks zveřejní důležité informace o kampaních, oznámil Assange

Server WikiLeaks zodpovědný za četné úniky tajných vládních informací zveřejní důležité informace o americké prezidentské kampani. Na veřejnost se původně měly dostat už v úterý, zakladatel serveru Julian Assange ale krok odložil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julian Assange promluvil prostřednictvím telekonference

Julian Assange promluvil prostřednictvím telekonference | Zdroj: Reuters

Julian Assange o svých plánech promluvil prostřednictvím telekonference z ekvádorské ambasády v Londýně, kde se skrývá od roku 2012. Řekl, že Wikileaks za deset let existence zveřejnilo už přes deset milionů dokumentů a že stejný počet ještě hodlá odhalit.

Zakladatel serveru potvrdil, že některé dokumenty skutečně souvisí s americkou prezidentskou kampaní a obsahují zásadní informace. Zároveň ale vyvrátil domněnky, že by se měly týkat hlavně demokratické kandidátky Hillary Clintonové.

Dokumenty bude WikiLeaks zveřejňovat postupně v průběhu následujících deseti týdnů.

Juliana Assange od roku 2010 stíhá Interpol kvůli podezření ze znásilnění, kterého se měl dopustit ve Švédsku. Assange ale tvrdí, že se jedná o vykonstruovaný proces, za kterým stojí snaha politiků ho zdiskreditovat.

O jeho dopadení kvůli úniku důvěrných informací usilují Spojené státy. V roce 2012 se začal skrývat na ekvádorské ambasádě v Londýně a od prezidenta Rafaela Correy získal azyl. Z ambasády ale nemůže odejít, aby ho nezatkla britská policie.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme