Předseda Sněmovny reprezentantů Ryan zatím Trumpa nepodpoří

Nejvýše postavený republikán v americkém politickém systému zatím odmítá podpořit prezidentskou kandidaturu Donalda Trumpa. Předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan zdůraznil, že nechce podceňovat to, čeho Trump dosáhl. Není si ale jistý, jestli předpokládaný republikánský kandidát dokáže sjednotit stranu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mluvčí Sněmovny reprezentantů Paul Ryan na tiskové konferenci k přijetí návrhu zákona, který má pozastavit přijímání uprchlíků ze Sýrie a Iráku

Mluvčí Sněmovny reprezentantů Paul Ryan na tiskové konferenci k přijetí návrhu zákona, který má pozastavit přijímání uprchlíků ze Sýrie a Iráku | Zdroj: Reuters

„Myslím, že většina práce při sjednocování strany čeká na našeho kandidáta. Trump ale pro většinu z nás ztělesňuje něco zvláštního. Nemůžeme vždycky nominovat Reagana nebo Lincolna, ale náš kandidát by se k nim měl hlásit,“ řekl Ryan v rozhovoru s televizí CNN.

Ryana považovala řada politiků za možného alternativního prezidentského kandidáta strany, kandidaturu ale odmítl. Opakovaně však kritizoval některá Trumpova stanoviska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Štěpán Sedláček mluvil o nejednotné podpoře prezidentského kandidáta Donalda Trumpa mezi republikány. Paul Ryan zatím váhá

O Trumpem navrhovaném zákazu vstupu muslimů do Spojených států Ryan řekl, že odporuje americké ústavě i konzervatismu republikánské strany, a připomněl, že řada důležitých spojenců, kteří stojí po boku Ameriky proti radikálním islamistům, jsou muslimové.

Mnoho Trumpových stranických příslušníků je jím až upřímně zděšeno. Odmítají podpořit jeho nápady, co se týče imigrační politiky či ohlašované zdi s Mexikem, a také jeho další kroky, které se týkají například stahování USA z různých mezinárodních dohod o volném nákupu, které Trump podporuje.

Paul Ryan se hlásí ke konzervativnímu křídlu strany a v roce 2012 si ho jako svého viceprezidenta vybral do voleb Mitt Romney, který pak ale prohrál s demokratem Barackem Obamou.

Ryan a další členové stranického establishmentu se obávají, že tyto návrhy, které vyvolávají spory a kontroverzi, se v konečném efektu negativně odrazí na zbytku strany, která by mohla přijít nejen o prezidentské volby, ale také o většinu v obou komorách Kongresu, kterou v tuhle chvíli drží.

Trump v reakci na Ryana prohlásil, že v současnosti není připraven podpořit agendu Paula Ryana, ale že by s ním v budoucnu mohl spolupracovat a dohodnout se na tom, co je nejlepší pro americký lid, o který se podle Trumpa politici tak dlouhou špatně starali.

Ryan by měl podle zvyklosti předsedat červencové stranické konferenci v Clevelandu, kde nejspíš bude Trumpova nominace potvrzena. Někteří přední republikáni ale už oznámili, že nepřijedou.

Trumpa podpořil předseda republikánů

Za Donalda Trumpa se postavil předseda republikánské strany Reince Priebus a lídr republikánské většiny v senátu Mitch McConnell, který vyzval spolustraníky, aby udělali totéž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Donald Trump zůstal jako jediný v primárkách a s jistotou si kráčí pro stranickou nominaci v prezidentské volbě. Téma zpravodajky Lenky Kabrhelové

Podporu Trumpovi vyjádřili také někteří bývalí kandidáti, kteří odpadli v primárkách. Bývalý guvernér Texasu Rick Perry dokonce řekl, že je připravený se připojit k Trumpovi jako jeho kandidát na viceprezidenta.

Řada republikánů včetně mnohých senátorů se k Trumpovi staví odmítavě a mají mu za zlé, že stranu rozklížil. Také dva bývalí republikánští prezidenti už řekli, že Trumpa nepodpoří. George Bush starší i mladší uvedli, že do kampaně zasahovat nechtějí.

Podle listu The Texas Tribune jsou letošní prezidentské volby vůbec první, ve kterých George Bush starší nepodpoří oficiálního republikánského kandidáta.

Miliardář Donald Trump má nakročeno k republikánské prezidentské nominaci | Foto: Reuters

Další vývoj podle listu závisí na tom, jak se Trumpovi podaří republikány udobřit a sjednotit tak voliče a také jak moc je bude děsit představa třetího demokratického prezidenta v řadě.

Mezi republikány také sílí hlasy k postavení třetího, nezávislého kandidáta do prezidentských voleb. Je samozřejmě otázkou, jak by si takový kandidát vedl. Nezávislý kandidát totiž nikdy v historii volby nevyhrál.

Mluví se také o tom, že by se strana mohla rozpadnout a dát za vznik třetí straně, což je v USA něco nevídaného.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme