Premiérem Kanady je liberál Justin Trudeau. Polovinu jeho kabinetu tvoří ženy

Kanada se po deseti letech definitivně vydává liberálním směrem. Premiérského postu se dnes oficiálně ujal Justin Trudeau. Vítězství 43letého středoškolského profesora ve volbách je považováno za zemětřesení na kanadské politické scéně. Do historie země také vstoupí složení nového kabinetu, kde polovinu tvoří ženy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Kanady Justin Trudeau

Premiér Kanady Justin Trudeau | Zdroj: Reuters

V kanadské třicetičlenné vládě zasedne poprvé v dějinách země stejný počet mužů a žen. Kanada se tak dostala v žebříčku rovných příležitosti ve vládě z dvacáté na třetí příčku.

Předstihla i Spojené státy, kde jsou v šestnáctičlenném kabinetu čtyři ženy. V české vládě například nikdy nezasedly více než tři zástupkyně něžného pohlaví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Anonymous v USA zveřejňují jména a kontakty na lidi spojené s Ku-klux-klanem. Více zpravodajka Lenka Kabrhelová

Pro většinu Kanaďanů nebylo takové složení kabinetu překvapením, protože lídr Liberální strany Justin Trudeau sliboval genderově vyváženou vládu už v předvolební kampani. Trudeau se také dlouhodobě prezentuje jako feminista.

Ženy povedou například ministerstva spravedlnosti, životního prostředí nebo zdravotnictví. Mužům zůstanou třeba ministerstva financí, zahraničí nebo dopravy.

Premiéra za jeho krok pochválily organizace hájící rovné zastoupení obou pohlaví ve veřejném prostoru. Experti i akademici to označují za obrovský skok kupředu.

Objevila se ale i kritika. Složení vlády se nelíbí třeba lidem, kteří odmítají genderové kvóty. Někteří členové Liberální strany poukazují na to, že liberálové mají ve svých řadách mnohem více mužů než žen, což prý vláda v tomto složení patřičně nereprezentuje.

Nový kabinet teď začne plnit sliby z předvolební kampaně. Trudeau a liberálové tvrdili, že zlepší chladné vztahy s Obamovou administrativou a stáhnou kanadské vojáky z bojových misí proti Islámskému státu. Slíbili také přijetí více uprchlíků ze Sýrie a opatření, která by měla pomoci zastavit změny klimatu.

Polovinu třicetičlenné kanadské vlády tvoří ženy | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme