Prezidentské primárky v New Hampshire vyhráli Donald Trump a Bernie Sanders

Miliardář Donald Trump a senátor Bernie Sanders zvítězili ve druhém souboji o stranické nominace na post amerického prezidenta. Primárky ve státě New Hampshire provázela rekordní volební účast.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump vyhrál republikánské primárky ve státě New Hampshire

Donald Trump vyhrál republikánské primárky ve státě New Hampshire | Zdroj: Reuters

Realitní magnát Donald Trump se vzpamatoval z porážky v Iowě a znovu je v čele republikánských kandidátů.

Miliardář, k jehož hlavním slibům patří deportace ilegálních přistěhovalců a zákaz vstupu muslimů do Spojených států, nechal dalšího v pořadí guvernéra Johna Kasicha za sebou s odstupem téměř dvaceti procent. O další místa se dělí Ted Cruz, Jeb Bush a Marco Rubio.

Demokratická favoritka Hillary Clintonová skončila s obrovským odstupem za Bernie Sandersem. Ten je senátorem za stát Vermont, v sousedním New Hampshire má silnou voličskou základnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Primárky v New Hampshire vyhráli demokratický senátor Bernie Sanders a republikánský kandidát Donald Trump. Více od Lenky Kabrhelové

Donald Trump a Bernie Sanders získávají hlasy nespokojených voličů – lidí, kteří jsou rozčarovaní kariérními politiky, nedůvěřují jim a volají po změně.

„Mluvila jsem tu s desítkami voličů, kteří souhlasí s tažením Bernieho Sanderse proti velkým korporacím, souhlasí s jeho reformou financování, zdravotnictví, vysokoškolského vzdělávání nebo politických kampaní. To vše 74letému Sandersovi získává obrovskou podporu jak u starší, tak hlavně mladé generace, která pozitivně reaguje na výzvy ‚politické revoluce‘,“ říká zpravodajka Lenka Kabrhelová.

Porážka Clintonové není překvapením. Komentátoři si už nicméně kladou otázku, co to bude znamenat pro primárky v dalších státech.

Politička už vyzvala k podpoře svou tradiční základnu, tedy afroamerické a hispánské voliče. Z New Hampshire se primárky přesunují do Jižní Karolíny.

Klikatá cesta do Bílého domu začíná primárkami v Iowě. Proč jsou tak důležité?

Číst článek

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme