Prezidentské volby v Peru zřejmě vyhrál Kuczynski. Schází ověřit 50 tisíc lístků

Peru zřejmě zná jméno nového prezidenta, s největší pravděpodobností jím bude Pedro Pablo Kuczynski. Sečíst hlasy včetně těch z ciziny trvalo skoro pět dní. Kuczynski získal celkem 50,12 procenta. Ovšem stále není definitivně rozhodnuto. Komise ještě musí ověřit 50 tisíc lístků, a dokonce i tak drobný počet může ještě teoreticky výsledek zvrátit. Není to ale příliš pravděpodobné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentský kandidát, bývalý ekonome Světové banky Pedro Pablo Kuczynski

Prezidentský kandidát, bývalý ekonome Světové banky Pedro Pablo Kuczynski | Zdroj: Reuters

Souboj o křeslo peruánského prezidenta je nejvyrovnanější za poslední desítky let. V regionu nejde přitom v poslední době o nic mimořádného. Například loni v Argentině porazil pravicový prezident Mauricio Macri svého protikandidáta o 2,7 procenta.

Pedro Pablo Kuczynski naznačil, že počítá s tím, že volby vyhraje, ale odmítl mít zatím jakýkoliv projev a jakékoli oslavy. A to přesto, že už mu gratuloval končící prezident Ollanta Humala i hlavy sousedních států - Kolumbie, Chile i Argentiny.

Na druhé straně prezidentská protikandidátka Kuczynského, dcera uvězněného exprezidenta Keiko Fujimoriová, dosud porážku neuznala. Pro ni jsou to už druhé prezidentské volby a dlouho byla považována za favoritku, náskok začala ztrácet až v posledních dnech před hlasováním. Navíc volby do parlamentu skončily poměrně jasnou výhrou pro stranu Fujimoriové.

Jména obou kandidátů, jak Fujimoriové, tak i Kuczynského, naznačují jejich jisté podobnosti. Oba jsou potomci přistěhovalců, oba mají partnery, kteří mají americké občanství, oba jsou také představitelé elit, oba jsou protržně orientovaní politici.

77letý bývalý investiční bankéř Kuczynski, jehož jméno je pro Peruánce tak trochu jazykolam, takže si říká "Pépéka", slíbil urovnat rozpory ve společnosti. V politické orientaci je spíše centrista, lehce tedy napravo od středu, ale od konzervativní protikandidátky Fujimoriové stojí spíše nalevo.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme