Při operaci proti Al-Káidě zemřeli dva rukojmí, přiznal Obama a omluvil se

Dva muži držení jako rukojmí sítí Al-Káida na afghánsko-pákistánské hranici přišli o život při americkém protiteroristickém zásahu. Přiznal to americký prezident Barack Obama. Bílý dům se omluvil rodinám zabitých mužů, kteří pocházeli ze Spojených států a Itálie. Operace se podle americké vlády odehrála v lednu a provedly ji bezpilotní letouny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama | Zdroj: Reuters

Američan Warren Weinstein a Ital Giovanni Lo Porto zemřeli při operaci, jejímž cílem bylo podle americké vlády zlikvidovat základnu sítě Al-Káida v příhraničním regionu mezi Pákistánem a Afghánistánem.

Barack Obama se rodinám obou humanitárních pracovníků omluvil a vyjádřil jim soustrast. „Byli to stateční muži. Hluboce lituji, co se stalo, a jménem americké vlády nabízím nejhlubší omluvu rodinám,“ řekl šéf Bílého domu s tím, že „žádná slova nemůžou nahradit tuto ztrátu“. Vláda ovšem pozůstalým poskytne jisté odškodnění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Američané nejspíš ani nevěděli, že unesení muži byli stále naživu, protože nejsou informace o tom, že by se vyjednávalo o jejich propuštění. Více J. Kraus, analytik z Centra pro bezpečnostní a strategická studia MU

Podle Obamy bylo při náletu bezpilotního letounu zabito několik významných předáků Al-Káidy včetně amerických občanů. Armáda Spojených států prý nevěděla, že v objektu jsou dva rukojmí. Prezident prohlásil, že za operaci přejímá plnou odpovědnost. Zdůraznil však, že podobné protiteroristické akce budou pokračovat.

Rodina 72letého Warrena Weinsteina uvedla, že konečná vina padá na únosce obou mužů. Manželka zesnulého rukojmího poděkovala několika členům Kongresu za pomoc, vládu jako takovou ale kritizovala za „chabou reakci“ a postěžovala si, že od kabinetu nedostala dostatečnou podporu ve snaze osvobodit jejího muže.

Lenka Kabrhelová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme