Přístav v Rio de Janeiru se má změnit k nepoznání. Láká i galeristy

V přístavu v brazilském Rio de Janeiru se intenzivně pracuje. Celá čtvrť se má do Letních olympijských her změnit k nepoznání. Staví se pod ní tři tunely, na povrchu má jezdit tramvaj a přístav ozdobí futuristické molo. Svůj prostor má dostat i kultura. Celému projektu se říká Zázračný přístav a lidé si od něj hodně slibují. Těší se i pořadatelé veletrhu ArtRio, který měl nedávno v přístavu svůj čtvrtý ročník.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český nápis „Knihovnička“ v instalaci Renata Hofera byl vidět z poloviny výstavního pavilonu

Český nápis „Knihovnička“ v instalaci Renata Hofera byl vidět z poloviny výstavního pavilonu | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Ve skladech přístavu Rio de Janeira, se místo pasažérů výletních lodí rojí příznivci moderního umění a také jeho sběratelé.

Stojí sem zajít nejen kvůli obrazům, plastikám a instalacím, ale také kvůli krásnému prostředí přístavu. Tyčí se tu stále nákladní jeřáby a výhled na záliv i most přes něj skoro bere dech.

Okolo jsou ale všude stavební uzávěry. Příchod na výstavu je komplikovaný a dojem zatím kazí i stavební práce na blízkém molu.

„Jsme tady i přes tyhle všechny rekonstrukce a stavební práce. Právě proto, abychom tady mohli být, až to bude hotové. Na tohle místo sázíme, náš veletrh a přehlídka chce být součástí revitalizace. Součástí toho, co se bude jmenovat Zázračný přístav a chce tady zůstat napořád. Protože tohle místo je opravdu zázračné a bude ještě víc,“ říká ředitelka veletrhu ArtRio Brenda Valansiová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se má změnit přístav v Rio de Janeiru, zjišťoval zpravodaj David Koubek

Společně se svými kolegy přilákali na prodejní výstavu desítky galerií z celého světa, s díly v přepočtu za víc než čtvrt miliardy českých korun.

Ve výstavní hale IV je expozice mexické galerie, ve které poutají velkou pozornost dvě plastická díla českého autora Richarda Štípla. A podle galeristy Enrica Gerera právě fotografie těchto děl lidé nejčastěji posílají na sociální sítě na internetu.

„Galerie nese mé jméno, protože se řídí mým vkusem a tím, co se mi líbí. Od první chvíle, co jsem dílo Richarda Štípla viděl v jedné kanadské galerii, se mi to zamlouvalo jako něco, co chci propagovat a všem ukazovat. Jeho tvorba se taky v průběhu let změnila,“ říká Gerero,

Mexický galerista Enrique Guerrero s dílem českého malíře a sochaře Richarda Štípla | Foto: David Koubek

Český element je zastoupený sice nepatrně, ale ještě jednou - u výherce ceny pro mladé umělce Renata Hofera. Do části své měnící se instalace napsal česky ‚knihovnička‘. A pod tím aspoň pro Čechy trochu provokativní sdělení, že nápis je v jazyce, kterým nepsal ani sám Kafka.

Příští ročník veletrhu ArtRio by měl být zase o něco větší. A pro české umění by tady určitě mohl být prostor.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme