Proces impeachmentu je útokem proti ústavě, řekla senátorům brazilská prezidentka

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová bránila před senátory svůj mandát v procesu impeachmentu. Podle žaloby měla nelegálně manipulovat s rozpočtem, aby zamaskovala jeho schodek. Ještě tento týden mají členové horní komory brazilského parlamentu rozhodnout o definitivním sesazení Rousseffové, kterou poslanci v dubnu dočasně zbavili funkce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová předstoupila před senátory

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová předstoupila před senátory | Zdroj: Reuters

Dilma Rousseffová před senátory prohlásila, že rozpočtové operace, které dělala, nejsou důvodem k sesazení. Mají být prý pouze záminkou pro její svržení.

„Bez provinění proti pravomoci je jakýkoliv proces impeachmentu, včetně tohoto, jasným a dokonaným útokem proti ústavě," řekla.

Levicová politička ztratila popularitu kvůli ekonomické krizi a korupčním skandálům. Odvrátila se od ní také velká část její vládní koalice včetně viceprezidenta Michela Temera, který zatím nejvyšší úřad vede. Pokud Senát Rousseffovou v týdnu odvolá, Temer nastoupí jako prezident definitivně.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme