Protesty proti jmenování brazilského exprezidenta Luly do vlády nepolevují

Už třetí den lidé v Brazílii demonstrují proti jmenování exprezidenta Luize Inácia Luly da Silvy do vlády. A zdá se, že protesty kvůli politikovi, který čelí podezření z praní špinavých peněz, jen tak neskončí. Kromě odpůrců vlády, kteří v kroku vidí snahu uchránit Lulu před justicí, se chystají vyjít do ulic i stoupenci kabinetu – ti mluví zase o snaze o puč a o nutnosti chránit demokracii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protest proti  jmenování exprezidenta Luly do vlády v brazilském Sao Paulu

Protest proti jmenování exprezidenta Luly do vlády v brazilském Sao Paulu | Zdroj: ČTK

Situace v Brazílii je napjatá, a to v politických kruzích i v ulicích.

Vše odstartovalo rozhodnutí prezidentky Dilmy Rousseffové jmenovat exprezidenta do funkce, která by se dala nazvat „šéf vládního štábu“.

Prokurátoři však chtějí Lulu obvinit z praní špinavých peněz a také zjistit, jestli byl zapojený do korupční kauzy polostátního ropného gigantu Petrobras.

Ve chvíli, kdy prezidentka uváděla Lulu do úřadu, vydal federální soudce předběžné rozhodnutí, kterým jmenování pozastavil – kvůli obavám, že by se tím zkomplikovalo vyšetřování charismatického politika. Ministry totiž smí vyšetřovat či stíhat pouze ústavní soud. A to je instituce, na kterou mají politici vliv.

Vláda a Strana pracujících, ve které jsou současná prezidentka i exprezident Lula, tvrdí, že soudci pořádají na exprezidenta hon.

Mluví také o pokusu o převrat, což prý mají dokazovat údajně protiústavní odposlechy, které zveřejnil soudce Sérgio Moura, tahoun vyšetřování. On nařídil odposlouchávat prezidentku a exprezidenta a nahrávku pak dal médiím – to se stalo ve středu.

Z pokusu o puč pak Strana pracujících obviňuje i média, která jsou údajně manipulována určitými zájmy.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme