Provoz nad newyorským letištěm ohrozil dron, od klesajícího stroje byl jen 30 metrů

Nebezpečně blízko se dostal dron k letadlu, které přistávalo na newyorském letišti JFK. Byl od něj vzdálený údajně jen 30 metrů. O něco později pak bezpilotní letadlo u letiště ohlásila i posádka dalšího stroje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo

Letadlo | Foto: Fotobanka Pixabay

Podle americké Federální letecké správy si podivného objektu poprvé všiml jeden z pilotů dopravního letadla a ohlásil ho kontrolní věži.

Dron do letounu sice nenarazil a prolétl okolo pravého křídla, byl však jen 30 metrů daleko.

Bezpilotní stroj navíc nad letištěm poletoval dál, protože ho o dvě hodiny později ohlásila posádka jiného letadla. Není však vyloučeno, že to byl jiný dron.

Drony jsou sice obvykle lehké – s váhou maximálně v jednotkách kilogramů – přesto znamenají obrovské riziko. Podle expertů je mohou nasát motory, které může i tak malý objekt vážně poškodit.

Po celém světě platí u každého velkého letiště minimálně pětikilometrový okruh, ve kterém bez povolení nesmí létat žádné bezpilotní stroje. To platí i pro Českou republiku.

Pokuty za provinění proti pravidlům mohou být hodně vysoké.

„Pokud budete poletovat s bezpilotním letadlem někde v blízkosti letiště, tak vám hrozí pokuta od 100 tisíc do pěti milionů, možná i trestný čin veřejného ohrožení,“ uvedl předseda České asociace profesionálních provozovatelů bezpilotních letadel Petr Lněnička.

„Velmi pravděpodobně – a to je novinka z poslední doby – ve chvíli, kdy bude zaznamenán Řízením letového provozu u velkých letišť provoz jakéhokoli bezpilotního letadla, tak je okamžitě posílán do akce policejní vrtulník, aby dohledal dron a pilota a toho člověka identifikoval,“ dodal Lněnička.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme