První kolo voleb v Brazílii vyhrála Rousseffová, druhý je Neves

Souboj dvou žen o prezidentský úřad v Brazílii se nekoná. Do druhého kola postoupila současná prezidentka Dilma Rousseffová, ale utká se s mužem, kandidátem sociální demokracie Aéciem Nevesem. Až třetí skončila Marína Silvová, křehká žena, známá jako ochránkyně pralesa a v poslední době i bojovnice za čistší politiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do druhého kola postoupili Dilma Rousseffová a Aécio Neves

Do druhého kola postoupili Dilma Rousseffová a Aécio Neves | Zdroj: Reuters

V Brazílii budou mít zase volební „clássico": strana dělnická proti sociálně demokratické. Jejich kandidáti na prezidenta byli v posledních 20 letech vždy na prvních dvou místech.

Přehrát

00:00 / 00:00

První kolo brazilských prezidentských voleb sledoval v Riu de Janeiro zpravodaj David Koubek

„Volil jsem Dilmu Rousseffovou," říká prodavač Marcos Vieira. Líbí se mu, že pokračovala v sociálních programech prezidenta Luly - a doufá, že ten se jednou vrátí. Zásluhy vládě Dělnické strany neupírá ani specialistka na sociální sítě Mariana Oliveirová.

I tak chce ale změnu. Dosavadní vláda se podle této věrné voličky sociální demokracie nestarala třeba o školství. Věří, že Aécio Neves teď dokáže zastavit zdražování a vrátit zemi hospodářský růst.

Elektronické volební urny a žádné selfie

Volby se neobešly bez různých větších či menších konfliktů. Místo přebírání hromádek volebních lístků se za plentou vymačkají čísla v na elektronické volební urně.

V prvním kole získala Dilma Rousseffová, a to se 41,5 procenta hlasů. Na druhém místě se umístil Aécio Neves se 33,6 procenta hlasů. Do druhého kola nepostoupila Marina Silvaová, která s 21,3 procenta hlasů skončila na třetím místě.

Například ve volební místnosti na třídě Panny Marie Copacabanské žádné problémy nezaregistrovali.

Ale jinde ano. Například v hlavním městě Brasílii se protáhly volby kvůli nefunkčním urnám. Byly to paradoxně ty modernější - se čtečkou otisků prstů.

S moderní technikou je vůbec problém. Například za pořizování takzvaných selfie hrozí až rok vězení nebo veřejné práce.

Pár jich na internet uniklo, ale vrchní volební soud byl benevolentní. A protože k volbám musí všichni, slaví úspěch více či méně alternativní kandidáti

První kolo nedělních prezidentských voleb v Brazílii vyhrála podle očekávání úřadující levicová prezidentka Dilma Rousseffová | Foto: Reuters

Neúspěch Mariny Silvaové

Předvolební průzkumy přičítaly značné šance Marině Sivaové, ale nakonec do druhého kola nepostoupila. Kandidatury se ujala po úmrtí kandidáta socialistické strany na prezidenta Eduarda Campose, s nímž kandidovala na viceprezidentku.

Campos zemřel při letecké nehodě 13. srpna, Silvová další týden přijala kandidaturu a rázem se vyšvihla z jeho 10 procent na skoro 30 procent v průzkumech. Jenže vytrvale klesala a trend nezastavila.

Rozhodnout mohly asi i různé přehmaty v předvolební kampani, to, že změnila program ve dvou bodech, a hlavně i poměrně ostrý tlak až útoky ze strany prezidentky a jejích poradců, tlak v předvolební kampani, ale i nakonec z druhé strany od Aécia Nevese.

V debatách působila Silvaová celkem přesvědčivě a stále hájila čistou politiku bez korupce.

Kandidát za opoziční Brazilskou sociálnědemokratickou stranu Aécio Neves, | Foto: Reuters

Už podruhé zasedne v parlamentu klaun

Strana pracujících prezidentky Dilmy Rousseffové vládne zemi skoro 12 let. Největší úspěch měla na severu a severovýchodě Brazílie, tedy regionech s větším zastoupením chudšího obyvatelstva.

Podle průzkumu 73 procent osob nevěří kandidátům. Možná i to je důvod, proč klaun Tiririca byl znovuzvolen poslancem se druhým absolutně největším počtem hlasů v celé zemi.

A také proč měl velký úspěch třeba v senátních volbách dosavadní poslanec, fotbalista Romário.

Prezidentské volby v Brazílii - přehled kandidátů | Foto: Český rozhlas

Milan Kopp, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme