Rada bezpečnosti OSN uzavírá program ropa za potraviny pro Irák

Rada bezpečnosti OSN dnes udělá definitivní tečku za programem ropa za potraviny pro Irák. Ukončí platnost posledních kontraktů programu, který umožňoval v letech 1996 až 2003 zmírnit dopady sankcí OSN kontrolovaným prodejem irácké ropy. Výměnou za ropu Irák dovážel léky, potraviny a další humanitární pomoc. Později se ale ukázalo, že víc než polovina firem zapojených do programu uplácela tehdejší režim Saddáma Husajna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rada bezpečnosti OSN

Rada bezpečnosti OSN | Foto: Miroslav Konvalina

Díky programu se však podařilo dopravit milionům Iráčanům potraviny, snížit dětskou úmrtnost a podvýživu a na straně druhé udržet současně sankce OSN.

„Program byl úspěšný v tom, že zmírnil dopad sankcí na obyčejné Iráčany. Na druhou stranu měl být lépe promyšlen nebo konstruován a také prováděn. Ale v tom základním poslání určitě uspěl,“ řekl Rádiu Česko mluvčí informačního centra OSN v Praze Michal Broža.

Přehrát

00:00 / 00:00

O končícím programu OSN ropa za potraviny jsme na Rádiu Česko hovořili s mluvčím informačního centra OSN v Praze Michalem Brožou.

Programu se celkem účastnilo asi 4500 firem, z toho ale přes 2000 firem, včetně gigantů, jako francouzský Total, americký DaimlerCrysler, německý Siemens, za přednostní odkup ropy uplácelo představitele bagdádského režimu. V kapsách Saddáma Husajna a jeho blízkých mělo skončit kolem 10 miliard dolarů.

Podle Brožy je ale nutné rozlišit za jakých okolností k tomu docházelo. „Pravdou je, že OSN čelila v roce 2003 obrovské kritice za korupční skandály v souvislosti programem ropa za potraviny. Nicméně z pozdějšího vyšetřování vyplynulo, že provinění ze strany OSN nebylo prokázáno. Respektive byla vznesena obvinění proti dvěma lidem,“ upřesnil.

Pověst OSN

I když se nepotvrdilo, že OSN nese odpovědnost za skandál, tak to podle Brožy bylo pro organizaci těžké období. Připomněl, že na začátku práce vyšetřovací komise bývalý šéf amerického FEDu Paul Walker uvedl, že každé obvinění je už samo o sobě újmou.

„OSN byla z mnoha stran, včetně médii, kritizována dokonce jako semeniště korupce. A přestože závěry Walkerova týmu nic takového nepotvrdily, všechna nařčení OSN velmi uškodila,“ dodal mluvčí informačního centra OSN v Praze Michal Broža.

Katarína Brezovská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme