Republikán Marco Rubio ohlásil kandidaturu do Bílého domu

Republikánský senátor za americký stát Florida Marco Rubio oficiálně a veřejně oznámil, že se ve volbách v roce 2016 chce ucházet o křeslo prezidenta Spojených států. Rubio pochází z rodiny kubánských přistěhovalců. Podle pozorovatelů má šanci oslovit nejen voliče z rodin latinskoamerického původu, ale také výrazně konzervativní voliče. Podle kritiků je ale na prezidentskou funkci stále ještě poněkud mladý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Republikánský senátor za americký stát Florida Marco Rubio se chce ucházet v roce 2016 o křeslo prezidenta Spojených států

Republikánský senátor za americký stát Florida Marco Rubio se chce ucházet v roce 2016 o křeslo prezidenta Spojených států | Zdroj: Reuters

"Oznamuji svou kandidaturu na prezidenta Spojených států amerických," prohlásil Rubio v miamské výškové budově Freedom Tower.

V projevu ke svým příznivcům mimo jiné přislíbil, že v případě svého zvolení prožije Amerika a další generace Američanů nové století plné prosperity a svobody.

"Pokud ale prohrajeme, budou první generací Američanů, která zdědí zemi v horším stavu, než v jakém byla zanechána jejich rodičům," řekl s tím, že hodnotit současnou generaci budou až Američané, kteří se ještě nenarodili.

"Zajistěme, aby konstatovali, že jsme vybrali správně," dodal.

Republikánský senátor za americký stát Florida Marco Rubio se chce ucházet v roce 2016 o křeslo prezidenta Spojených států | Foto: Reuters

Rubio, který pochází z rodiny kubánských přistěhovalců, svou účast v boji o Bílý dům oznámil den poté, co stejný úmysl potvrdila bývalá první dáma a exministryně zahraničí USA Hillary Clintonová.

Ta je považována za výrazně favorizovanou uchazečku o prezidentský post z demokratického tábora.

Naopak u republikánů se očekává dramatické soupeření ve stranických primárkách. O republikánskou nominaci se prozatím oficiálně uchází senátoři Rand Paul a Ted Cruz.

Kandidát na amerického prezidenta: O republikánskou nominaci se zatím oficiálně uchází také senátor Rand Paul | Foto: Reuters

Očekává se, že se do souboje brzy zapojí například také bývalý floridský guvernér Jeb Bush nebo guvernér Wisconsinu Scott Walker.

Do republikánského souboje o Bílý dům zřejmě vstoupí také neurochirurg v penzi Ben Carson, který se proslavil operacemi siamských dvojčat. Podle CNN se chystá 4. května učinit závažné prohlášení.

"Chystá oznámení. Stále je ale v sondážní fázi, rozhodnutí ještě neučinil," uvedla Carsonova mluvčí Deana Bassová.

Třiašedesátiletý Carson se těší podpoře radikálního konzervativního hnutí Tea Party.

Prezidentské volby v USA: Kandidovat chce také republikánský senátor Ted Cruz | Foto: Reuters

Pokud kandidaturu na prezidenta Carson skutečně oznámí, bude v republikánském táboře prvním černochem usilujícím v nadcházejících stranických primárkách o křeslo v Bílém domě.

Senátor Rubio má podle pozorovatelů šanci oslovit nejen voliče z rodin latinskoamerického původu, ale také výrazně konzervativní voliče.

Miamský rodák požaduje rozsáhlou imigrační reformu a ostře odmítá diplomatické sbližování mezi Washingtonem a Havanou. Podle kritiků je na prezidentskou funkci stále ještě poněkud mladý.

Kandidáti na prezidenta USA | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme